nabore.bg

Лични драми

Сериалът "Войната на буквите": Пак смут в душите ни

Нека видим поне още няколко епизода от поредицата и тогава да съдим за качествата й

                                    

Кадър от шумно критикувания сериал "Войната на буквите"

 

Започва излъчването на „Войната на буквите” - новия сериен филм на българската обществена телевизия. Разбира се, че се очакваше с интерес! Това е славен и важен период от историята ни! Още е много рано да се правят оценки и даже да се говори за филма. Но първото, което смущава, е, че сериалът е забранен за деца под 12 години. Нали тази история е преди всичко за получане на знания? Нали децата ни трябва да научат колкото се може повече за нашата азбука, за началото на българската книжнина и култура? Защо тогава филмът е направен така, че да се забрани гледането му от подрастващите? Какво се е търсело? Каква е целта на неговите създатели? Да направят само едно забавно зрелище  за възрастните българи, ли?  

   Преди новините и сериала имаше едно ново детско - юношеско образователно предаване „Това го знам” с водещ Бойко Кръстанов. Похвално е, че започна такова необходимо предаване. Но отново  сме разочаровани от факта, че на нашите ученици им липсват основни познания от историята и културата ни. Може ли децата ни да не знаят какво представлява Националният дворец на културата? Те се затрудняват даже при елеменарните въпроси. Смущения пораждат и други важни неща – външният вид, облеклото и държанието на младежите ни! Едното от момичетата беше с разголен кръст, а другото беше чорлово, с раздърпани дрехи, които то непрекъсното подръпваше, защото оголваха рамене му. Какво се цели с такива гледки? Такъв ли е сега видът на младите ни? Критикува ли се или се  налага тази мода ? Или ние,  бабите и родителите на децата, трява  да се срамуваме от тях? Обичаме децата си и искаме те да образовани, културни и  с красив външен вид.

  Още за сериала „Войната на буквите”, чието заглавие също  внася смут. Питаме се защо пък да е „война на буквите”? Дано авторката Людмила Филипова, по чийто едноименен роман е заснет филмът, да е успяла да защити тезата си, че наистина в този период има война ЗА или НА „златния божи дъжд” на нашите букви! А  цар Симеон Велики е много важна фигура в историята ни. Как ще ни бъде представен, дали ще ни спечели, дали ще се гордеем с него? Очакванията ни са големи и дано създателите на филма да са успели в работата си и да ни се  представят с добри резултати!

  Много въпроси и смущения породи началото на излъчването на сериала „Войната на буквите” По-добре е засега да се въздържим от критика. Рано е! Да изчакаме излъчването поне на половината от дванадесетте серии! И дано да получим удовлетворение и удоволствие от този нов филм на водещата ни телевизия!

 

Петра ТАШЕВА