nabore.bg

Архивите са живи

Сензация: Военното разузнаване прибрало архива на Георги Боков

Таткото на Ирина Бокова 22 години ръководил официоза “Работническо дело”, проявявал специален интерес по “македонския въпрос”  

 

По-старите поколения си спомнят, че всекидневникът “Работническо дело” над 22 години се ръководеше от Георги Боков, баща на днешната шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която бе номинирана и за бъдещ генерален секретар на ООН. Две десетилетия Боков бе несменяем ръководител и на Съюза на българските журналисти.

 

Беше едър мъж, с грамадни мустаци,

 

които му придаваха строг вид - подходящ за големите президиуми по онова време. Пушеше доста, но по-едно време спрял цигарите и за да се пребори с тютюна въртеше непрекъснато из ръцете си едра жълта броеница.

Роден в Якоруда през 1920 г., като ученик от Пазарджишката гимназия влиза в РМС (1935) и списва ученическото списание „Искра“. После го изключват от гимназията, която все пак успява да завърши като частен ученик. Една-две години учи право в Софийския университет. За политическа дейност е арестуван - попада в концлагер.

 

От края на 1943 г. е партизанин в отряда „Никола Парапунов“.

 

След 9 септември 1944 г. Георги Боков става околийски секретар на РМС в Якоруда. През 1946 г. постъпва в „Работническо дело“ - първо е редактор, отговорен секретар, заместник-главен редактор, а после и главен редактор. Издига се и в БКП - от 1968 г. е член на Секретариата на ЦК - позиция, която е висока, но не е върхът на стълбата. Оттам всъщност Боков бе свален с гръм и трясък през 1976 г., когато начело на партийния официоз застане Петър Дюлгеров. Тогава бащата на Ирина и Филип Бокови

 

бе назначен за шеф на информационната агенция “София прес”.

 

Тогава освободи стола и на председател на СБЖ, за да седне в него Веселин Йосифов.

Като партизанин и деец от Пиринска Македония, бай Георги Боков имаше специални интереси към историята и политическите събитията в този регион. Служителките в отдел “Документация” в “Работническо дело” и днес разказват, че специално за главния редактор събирали всичко написано и отпечатано по македонската тема в нашия, съветския и югославския печат. Десетилетия наред бай Георги получавал по абонамент белградските издания “Политика”, “Борба”, както и скопския всекидневник “Нова Македония”. Специално му се доставяли и бюлетините на югославската телеграфна агенция ТАНЮГ. От Скопие и Белград на негово име пристигали и всички новоизлезли исторически и документални книги за Балканите. През 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век Георги Боков

 

имал голяма лична кореспонденция с приятели

 

от Скопие, Охрид, Прилеп и Струга. В безценния му архив имало и много ръкописни свидетелства, документи, написано саморъчно от дейци на ВМРО още преди войната.

По разкази на съвременници след изгонването на Боков от “Работническо дело” архивът му останал непокътнат в редакцията. Дълго време той стоял в една от стаите на секретариата на вестника в четири големи железни шкафа. Мълвата за съкровищата в тези шкафове стигнала

 

до офицерите от така нареченото “югославско направление”

 

в Разузнавателното управление към Генералния щаб на БНА (РУМНО). С помощта на журналист от “Работническо дело”, който бил агент на спецслужбата, една нощ военните разведки (двама офицери с автомобил) изнесли с чували от сградата на Полиграфическия комбинат почти целият архив на Георги Боков. Акцията станала през пролетта на 1982 г. - Боков вече бил изпратен на работа в “София прес” и изчезването на папките останало незабелязано. По всяка вероятност архивът на бащата на Ирина Бокова днес се съхрянява в мазетата на сградата на служба “Военна информация” в столичния квартал “Бъкстон”. 

    

Валери БОЯНОВ

Вестник „Златна възраст”


Тодор Живков и Георги Боков, член на Секретариата на ЦК на БКП

Тодор Живков и Георги Боков, член на Секретариата на ЦК на БКП

Главния редактор на

Главния редактор на "Работническо дело" Георги Боков (вляво) с главния редактор на полския вестник "Трибуна люду" Юзеф Барецки в музейната сбирка на “Дело” на втория етаж на Полиграфическия етаж в София, 1975 г.

Синът Филип Боков

Синът Филип Боков

Дъщерята Ирина Бокова

Дъщерята Ирина Бокова

Боков (третият отдясно наляво) говори на откриването на изложба на Съюза на българските жулналисти

Боков (третият отдясно наляво) говори на откриването на изложба на Съюза на българските жулналисти