nabore.bg

Не може да бъде

Селски кмет с автопарк от соцвозила

Илия Данев от с. Екзарх Йосиф, Русенско управлява вече четвърт век

 

Илия Данев от с. Екзарх Йосиф, Русенско

 

Четвърт век Илия Данев е кмет на русенското село Екзарх Йосиф. През времето, когато е кметувал е постигнал много неща. За него не съществува пречка за да осъществи някоя идея.

Старите автомобили могат да се видят в центъра на селото

 

Кметът има странно хоби: направил е автопарк от соцвозила. Първият експонат е ЗАЗ-965, модел от 1956 година. След това следват „Трабант“-601, „Варшава“, командирски „Джип“. Част от експонатите могат да се движат. В колекцията липсва още един експонат, който беше на почит по времето на соца - „ГАЗ-24 Волга“ с еленчето отпред на капака на двигателя. Беше истинско удоволствие да се пътува с този автомобил. Човек, когато се вози на задната седалка се вижда само еленчето. Има усещането, че автомобилът плува. Кметът Илия Данев си е поставил за цел да обогати автопарка и с този модел. Един от най-новите експонати е танковият влекач. Той все още е в движение и ако се наложи може да бъде използван при бедствени ситуации. Кметът си спомня, че преди десетина години тази машина е преодоляла двуметрови преспи за да бъде транспортирана родилка до Русе. 

Танковият влекач

            

Истинско удоволствие е на човек да мине през  с.Екзарх Йосиф. Целият площад е зает от експонатите. Те са истинска атракция, която е плод от въображението на кмета.

 

Пенчо ЦАНЕВ, с.Горно Абланово, Русенско