nabore.bg

Лични драми

Браво! Село Труд чете!

Преди дни в парка пред кметството на пловдивското село Труд доброволци и сътрудници от читалището “Светлина-1929” се включиха в националната кампания “Чети с мен”. Над 30 деца, бяха посрещнати от изложба с рисунки по любими детски приказки и красиви пейзажи на Анна Марлакова - от тази есен ученичка в Художествената гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив.

Г-жа Янка Константинова, председател на читалището разказа на децата за свой любим разказ от Лев Николаевич Толстой и поуките от него, а след това децата четоха “Апостолът в премеждие” от Иван Вазов, “Малки жабежки истории” от Йордан Радичков, “Майчина сълза” от Ангел Каралийчев и много, много любими детски приказки. За най-малките се погрижи „Говореща книга” , те бяха очаровани и от музикалната панорамна книжка „ Питър Пан”.

Г-жа Катя Петлова – учител от ЦДГ “Бисер” с. Труд прочете на децата любимата си приказка от Ангел Каралийчев – “Есенна приказка” и подготви паравана за театър. Катеричката Кики, закачливо подканяше децата коя книжка да прочетат. Те се включваха с удоволствие и въображение в импровизирания куклен театър с малките оригами за пръстчета.

Имаше и прекрасен концерт, който започна с казване на българската азбука, любими детски песнички, стихотворения, а накрая и гатанки на по-големите каки, батковци, майки и баби. За награда на усърдните и ученолюбиви читатели Стела Киркова и Алексия Сомова представиха прекрасен и артистичен танц.

Финалът на четенето бе словенската народна приказка “Неоценимото богатство”, която децата изслушаха с интерес и потвърдиха, че истинското и неоценимо богатство са семейството и домашният уют. Кметът на селото Николай Копринков поздрави всички любознателни читатели и артисти днес и всички си пожелахме да сме все така здрави, задружни, умни и най-вече грамотни.

 

Наборе.бг