nabore.bg

Докторе, защо?

Сексологът д-р Илия Врабчев: В леглото българите не признават любовното докосване

Нека възрастните двойки не се съобразяват с роднини и комшии, а мъжете да не си дават парите за стимуланти

 

“Защо всички мислят, че след 55 годишна възраст непременно трябва да има полово сношение? Това желание да се изпълнят очакванията на обществото, често води до психическо сриване и на мъжа, и на партньорката му”, каза пред “Златна възраст” сексологът д-р Илия Врабчев. Той обяснява, че след 45-тата година при мъжа спада тестостеронът и възрастовите изменения си казват думата. “Освен това, няма човек, който да мине 55 и да няма повишено кръвно налягане, а всички препарати, които се пият за него, поттискат ерекцията.

Според сексолога, искаме да минем през заключена врата, за която няма ключ и вместо да я чупим, по-добре да я заобиколим с това, което психолозите наричат алтернативни методи на секса. “При сексуален контакт в златната възраст, не е задължително мъжът непременно да “свършва”, както често се случва и това не е болестно състояние, напротив,

 

тази забавена сексуална реакция

 

удължава миговете на блаженство у партньорите. Важно е мъжът да не прекратява сексуалния си живот, защото според някои е стар да прави секс.” Всъщност, думата любене е по-добра, уточнява специалистът. Обяснява, че има начин да се любим и без непременно да има полово сношение и препоръчва книгата “Любовното докосване” на д-р Андрю Стануей. “Любовното докосване липсва в психологията на българина, в противен случай нямаше да се нуждаем от лекарства, доктори, сексолози и билки. Горките мъже си дават последните стотинки за сексуални стимуланти, само и само, за да се чувстват мъже, а те всички са от 30 лева нагоре. Истината е, че можеш да се почувстваш мъж като обичаш жената до себе си и тя знае, че ти я обичаш, че е желана от теб, като си доставяте радост един на друг. Стимулантите са за 25-годишен младеж, който има дископатия, например, и трябва да си върне самочувствието и сексуалното здраве, но при възрастните, употребата на препарати е престъпление,

 

освен че ги прави финансово зависими,

 

е риск да си отидат по-бързо.”

“Аз не давам съвети, давам идеи”, изтъква д-р Врабчев и предлага: “Живейте като млади хора, с високо самочувствие и винаги усмихнати - нищо, че пиете лекарства за това или онова. Не се срамувайте от нищо, щом обичате, обичайте без да се съобразявате с роднините и с комшиите. Животът се живее, тогава, когато обичаш, когато имаш другарче, с което да си хапнете и пийнете вечер и да си спомните хубави неща.”

“Едно време двама млади като се целуваха на обществено място, всички ги гледаха накриво. Сега като видят възрастни да се държат за ръчичка, пак ги гледат накриво. Чакайте малко! Тези хора са заслужили. Повечето хора в златна възраст все още чувстват дълбоко и обичат силно. Нещо повече, обичат по-изтънчено и по-благородно, защото преживяват по-осъзнато щастливите часове на интимността”, категоричен е докторът и споделя случай от практиката си. “Веднъж в кабинета ми влезе 80-годишна двойка, силно притеснени. „Сине, обърна се жената към мен, ние не сме за преглед, само дето искаме да те питаме нещо. Отгледахме децата си, после и техните деца, и всички живеят отделно от нас, със своите проблеми. Ние сме сами, не се оплакваме, но със здравето нали знаеш – години”. Та за какво искали да ме питат. Въпреки болестите и годините, той още си можел, а на нея още и се искало, та го правили от време – на време, и това ги подмладявало. Но прочели в списание, че сексът в тяхната възраст е вреден и отишли при личната лекарка. Колежката останала като ужилена: „Как не ви е срам, с това кръвно и инфаркт ще пукнете, развратни старци.” Какво направих аз? Разясних им надълго и нашироко, че

 

никъде в нашите докторски книжки

 

не е писало до кога може и от кога не може да се прави секс и че сексът е нещо дадено от природата и не бива да се подтиска. Напротив, в тази възраст той поддържа тонуса на организма, защото остава единствената гимнастика, а психически носи топлина, нежност, взаимност, чувството, че си още значим. Така моите „пациенти” си отидоха успокоени, а след време дойдоха с букет рози! Няма да забравя сълзите от радост на лицата им. Според специалистът по интимни отношения, в обществото ни е създадена една погрешна представа за сексуалните потребности и живот на възрастните. “Това подтиска самите хора, те се срамуват и се страхуват да си признаят, че още могат да се обичат”, казва д-р Врабчев и сравнява българката и европейката: “Когато е 15-16-годишна европейката излиза от морето и тича веднага да си смени банския, защото е мокър и това е идеален студен компрес за яйчниците, а българката - ляга на плажа и като мине 45 години губи цикъла си, вика - станах баба, а европейката казва: сега го ударих на живот. Животът тъкмо тогава може да е прекрасен, но за една добре подготвена жена. Защото “взимайки се в ръце”, тя лесно ще преодолее този период и ще съхрани женствеността си.”

А ето и златните правила за дълголетен секс:

 

За нея

 

* Вгледайте се в менюто си и обогатете храната си с риба, ядки, листни зеленчуци, ряпа и богати на калций храни, както и покълнала пшеница и грах заради витамин Е. На следващото място е В комплекс, който слага стоп-бариерата на депресията и емоционалната лабилност, а и на постоянното главоболие. Има го в магданоза, боба, зърнените храни, черния дроб. Много необходим е и витамин С – действа антистресово и успокояващо. Поддържа колагена в организма, който е главен опорен белтък на кожата, сухожилията и свързващите тъкани – в доматите, грейпфрутите, портокалите, ягодите.

* Правете физически упражнения за мускулите около вагината и ануса. Сутрин преди да станете от леглото си, започнете да свивате и отпускате тези мускули около 10-15 пъти.

 

За него

 

* Няма по-благодатна гимнастика за половите органи на мъжа, включително и за простатната му жлеза, от ходенето пеша.

* Фрикциите на тялото с хладка вода, душовете и ваните с приятно топла за тялото вода - 10-15 минути сутрин и вечер, както и душовете с топла вода в областта на седалището. Полезни са слънчевите бани, съчетани с къпане и плуване в море или река.

* Включете в менюто си кервиз, целина, чесън, червен лук, пшенични кълнове.

* При ходене по малка нужда правете волево свиване и отпускане на мускулите, затварящи пикочния мехур, т.е. пускане и прекъсване на струята. Подобна гимнастика е полезна и за мускулатурата в областта между тестисите и ануса, т.е. свиване и отпускане, когато се сетите, в леглото, в трамвая или на опашката за вестник.

 

Рецептата на д-р Врабчев за мъжка сила

 

При условие, че нямате висока кръвна захар, купете си от пазара стандартно 5-грамово флаконче с пчелно млечице. Напълнете едно бурканче с пчелен мед, изсипете към него пчелното млечице. Разбъркайте добре, но само с дървена или пластмасова лъжица и го съхранете в хладилник. Всяка сутрин смучете от сместа по една или две пластмасови или дървени чаени лъжички. Ще има резултат, повярвайте!

 

Драгомира ИВАНОВА

Вестник „Златна възраст”


Д-р Илия Врабчев

Д-р Илия Врабчев