nabore.bg

Дом и двор

Време е: Сейте през април цветята и ще се радвате цяло лято

Април е месецът, в който трябва да подготвите почвата за летнитецветя, които можете да засадите на мястото им в градината. Повечето от тях не понасят пресен оборски тор, затова ги садете във вече използвана почва. Енергичната обработка с грубери и разтрошаването на повърхностния слой са абсолютно необходими за направата на добра леха за засяване. Повечето цветя се разреждат

 

след поникването на семената.

 

По-добре е да ги засеете в гнезда, отколкото в редица. По този начин ще имате по-равномерно разположени цветя, а и ще си спестите от семената.

Резедата не се среща много често. Тя е ароматно късо цвете и е много подходящо за бордюри. Засява се в средата на април на топли места. Тъй като семената са дребни – 700 до 800 на 1 г, засейте ги съвсем плитко. Добре е да хвърляте семената на по-големи разстояния, тъй като след поникването и без това трябва да ги разредите на около 20 см. Ако садите резедата на лехи, трябва да предвидите разстояние между редовете около 25 см. Силно растящите сортове достигат височина 40 см.

Едногодишните ибериси са много красиви като рамки на лехите и цветни килими. Те се засяват в началото април. Макар че едногодишните виреят във всяка култивирана почва, те се развиват най-добре в песъчливо-глинеста. При засяване в лехи разстоянието между редовете е 20 см. В реда семената се хвърлят в плитки бразди, и то така че на всеки 15 см да има по 3-4 семенца.

 

Иберисът достига средна височина 25 см.

 

Едногодишната морска лобулария, известна като игловръх достига в зависимост от вида и сорта височина между 12 и 30 см и е една от най-крисивите летни цветя за рамки и цветен килим. Постоянното слънце, не много богата на хранителни вещества и по-суха почва – това са най-подходящите условия за развитие на цветето. Засяването започва в следата на април на редове с разстояние помежду им 15-20 см, при което се съобразявайте с височината на сорта. След покълването растенията в реда се разреждат, така че да остане по едно на всеки 10-15 см. При суша растенията се поливат обилно. След поникването, което при топлите дни става само след осем дни, внимавайте за поява на земни бълхи и водете безмилостна борба с тях.

Известният невен се засява през април, за да не разцъфти много късно.

 

Това растение харесва всяка почва,

 

стига да има достатъчно хранителни вещества. На нормална леха – 1,20 м, се засяват 5 или 6 реда. Семената са доста едри и на всеки 25 см се слагат две или три бройки. След поникването оставете по едно растение.

Едногодишните слънчогледи се сеят най-добре покрай огради или около незащитените от сленцето купчини пръст. В зависимост от сорта те достигат височина 1 или 2 м. От средата на април на всяко място се слагат по две или три семена на средно разстояние 50 см. След поникването в гнездото остава само по едно растение. Качеството на почвата определя растежа на слънчогледа.

Едногодишната ралица

 

не се среща в много градини,

 

но за сметка на това е радост за окото във всяка градина. Някои сортоде досгита височина само 30 см, но други са по 1 м. Тези растения обичат дълбоко разкопана, влажна и варовита почва и не понасят пресен оборски тор. Засяването свата в началото на април. Разстоянието между редовете е 20 см за ниските и 25-30 см за високите сортове. След поникването растенията в редовете се разреждат на 10, респективно – 25 см.

Към малкото известни, но силно цъфтящи летни цветя принадлежи и шизантусът, известен под името насечено или пеперудено цвете. То се засява от средата на април. За да се развие в пълната си красота, цветето има нужда от много слънце. Най-подходяща за него е среднотежка с много хумус и хранителни вещества почва. Най-красиви са хибридите, които достигат височина 25 до 40 см. Тъй като всяко отделно растение образува храстче, разстоянието между редовете е 25-30 см. След поникването на семената растенията в редовете

 

се разреждат на същото разстояние.

 

Хелиптерумът доставя чудесни сухи цветя и би трябвало да се отглежда на повече места. Това лятно цвете вирее в песъчлива почва, богата на хумус и несъдържаща варовик. Разстоянието между редовете е в зависимост от вида и е 20 см за Helipterum manglesii  и 30 см за Helipterum roseum. След поникването растенията се разреждат на разстяоние 15-20 см. Засяването става в средата на април.  

Латинката е известна с пълзящите и храстовидните си форми, така че може да се използва за различни цели. На защитени места и под защитни шапки засяването на семената на открито е възможно още през последните дни на април. На разстояние 30 см за храстовидните и 50 см за пълзящите видове се слагат по 3-4 семена. Можете да засеете латинката и в първите дни на април, но в саксия. Използвайте 9-сантиметрови саксии, напълнени с песъчлив компост, и сложете в тях по три семена. До поникването саксиите стоят на тъмно, след това се поставят на светъл прозорец. Оптималните температури са между 10 и 12 градуса. 

 

Чашковидната малва

 

е от летните цветя, които не бива да липсват в градината заради ярките цветове и декоративното въздействие. Има карминеночервени и бели сортове, височината им е между 60 и 90 см. Всяка добре обработена градинска почва, не твърде богата на азот, е подходяща. Засява се през април на открито. Разстоянието между редовете е 50 см. В реда се хвърлят по 3-4 семена в грездо на разстояние 40 см. След поникването в гнездото се оставя най-силното растение. Растението цъфти от юли до септември, а трайността на отрязаните цветя е около една седмица.

 

Наборе.бг