nabore.bg

Дом и двор

В зеленчуковата леха: Сейте праза направо и не губете време за разсад

По традиция у нас празът се отглежда чрез предварително произведен разсад. Този труден процес може да бъде избегнат, като хвърлим семената направо на определената площ и при подходящи разстояния. Изискванията не са по-различни от приготвянето на разсада: плодородна почва, чиста от плевели и с възможност за редовно напояване. Основното торене, извършено с дълбоката оран, е следното за декар: 2 тона добре угнил оборски тор, 30 кг суперфосфат, 15 кг калиев сулфат и 20 кг амониева селитра. В ранната пролет, преди сеитбата, култивирайте и бранувайте.

Най-подходящият срок за сеене е от средата на март до първите дни на април. Използват се семена от сортовете Старозагорски камуш и Старозагорски 72. Направете плитки браздички през 20-25 см, разпръснете в тях равномерно семената и ги заровете с пръстта от следващата браздичка на дълбочина 3 см.

Когато растенията поникнат и стигнат 10-12 см, трябва да се проредят. Изскубвайте ги така, че между останалите да има разстояние около 15 см. Ако някъде не са поникнали или са загинали, попълнете празните места с изскубнатите растения. Всъщност те са и чудесен разсад, с който да засадите допълнителни площи. Грижите през вегетацията се състоят от поливане и окопаване. Продукцията е готова в края на октомври.

 

Наборе.бг