nabore.bg

България

Сеизмологът доц. Бойко Рангелов: Антарктида е най-шумният континент

Ледените звуци там не спират - от гърмежите като при земетръс, до пукот като стрелба с “Калашников”

 

Научната биография на 64-годишният учен доц. Бойко Рангелов е твърде обширна - интересите му се простират в сеизмологията, геофизиката, геодинамиката. Често може да се види в Геофизичния институт на БАН, Минно-геоложкия университет или в Института за космически изследвания и технологии, стига да не изнася лекции я в Токио, я в Лисабон, Кайро, Люксембург... Рангелов е участвувал в над 50 национални и международни изследователски проекти. Сред незабравимите спомени е участието му в Деветата национална експедиция на остров Ливингстън – Антарктида. Там пуска в експлоатация първата българска сеизмологична станция на Ледения континент. Разговаряме за нещо твърде атрактивно и специфично - цветовете и звуците на Антарктида.

На Ледения континент цветовете са изумително разнообразни в целия спектър на светлината - при това в такива нюанси,

 

каквито на други места е трудно да видите

 

и да комбинирате, разказва Бойко Рангелов. Основните източници на светлинни ефекти са изгревите и залезите, ако небето е ясно или полуоблачно. Играта на цветовете е невероятна и започва с ярко жълто.Малко по-късно небето пооранжевява. Ледникът отсреща започва да синее. Облаците околовръст имат златист цвят. Понякога неуловимите нюанси се менят за по-малко от минута и като че ли фотоапаратите са безсилни да уловят всичко, допълва учения.

Когато стане дума за звуците, които се запомнят на Ледения континент, сеизмологът се оживява: “Това е едно от най-удивителните и неописуеми неща! Ледът, под най-различни форми и в комбинация с различни други фактори

 

издава от 15 до 20 вида звуци,

 

с които не сме свикнали и те ни правят изключително силно впечатление.Много трудно е те да бъдат систематизирани и описани с познатите ни думи, но когато в продължение на 5 до 15 секунди чуеш „вруумм-груумм”, което прилича на далечен земетръс, причината е отсъсването на големи ледени късове. Ако от 2-3 до 10 секунди звукът е „тррах-брахх-шшрах”, което е като трошене на масивен лед, причината е в срутването. Ако всяка секунда чуете „па-па”, като стрелба с калашник - това означава,

 

че се пукат големи блокове,

 

а при „та-та” като стрелба с пистолет, значи се пукат малки блокчета” описва със възхита Рангелов.

Според него най-често в ушите на полярника звучи комбинация от няколко ефекта, които съчетани с воя на вятъра и ударите на прибоя оформят неописуема симфония. В Антарктида едно от най-впечатляващите неща е, че можеш да си сложиш в уискито лед на няколкостотин години, усмихва се ученият. Това е такап нареченият плътен лед и той се напуква с леко тряскане. Когато е „по-млад”, съдържа много мехурчета, които при затоплянето се пръскат с характерен звук и „газират” уискито.

Ха, наздраве, вдига чашата си доцент Рангелов.

 

 Инж. Веселин СТОЯНОВ


Доц. д-р  Бойко Рангелов

Доц. д-р Бойко Рангелов

Ученият сред ледовете на Антарктида

Ученият сред ледовете на Антарктида