nabore.bg

Дом и двор

Чалъми: Седем полезни идеи за банята

Направете малкото помещение видимо по-голямо

 

Не е необходимо да рушите стени или да добавяте съседни помещения, за да изглежда банята ви по-голяма. Ето седем идеи как да използвате максимално пространството и  да направите банята си функционална и стилна, а и видимо по-голяма.

 

1. Излъжете погледа

 

Таванът ви се струва прекалено нисък? Залепете фриз от тапет или плочки там, където стените се срещат с тавана. Можете просто да боядисате мястото в различен тон. Друг вариант е да покриете стените с тапети за баня, на райе или дребни фигурки.

 

2. По-светло = по-широко

 

Неутрално не значи скучно. Банята ви ще изглежда изключително чиста и спретната в екрю, лешник или бежово. Тези светли цветове ще я направят да изглежда по-голяма. Шкафчетата и вратите ще “изчезнат”, ако ги боядисате в същия цвят, както и стените. Оживете пространството с по-ярки цветове, например цветни хавлии и други аксесоари като плетени кошове за пране, малки фигурки за декорация.

 

3. Спечелете повече от пода

 

Непрекъснатата подова настилка визуално увеличава пространството. За да постигнете тази оптическа измама, можете да поставите шкафче за баня или вана, които са “във въздуха”, а не на земята.

 

4. Формула „Минимализъм”

 

Масивните мебели за баня “крадат” от пространството. Изберете умивалник на стойка и съразмерна тоалетна масичка. Ако рядко използвате ваната си, помислете дали да не я замените с по-практичната душ кабина. Стъклените й врати създават чувство за повече светлина и пространство. Имате възможност да избирате между гладко, матово или гравирано стъкло.

 

5. „Влезте” в стените

 

Направете малки ниши в стените, които да поберат някои вещи като например парфюмите ви. За по-големите неща като хавлии, шампоани, сапуни използвайте рафтове например от стъкло или малки шкафчета. Купете си леки и удобни поставки за тоалетните ви принадлежности, които да заемат малко място и да пасват на стила на помещението.

 

6. Пуснете светлината в банята

 

В днешно време все по-малко бани се проектират с прозорци. Ако вие имате този късмет, то използвайте максимално това предимство. Позволете на слънчевата светлина да огрее максимално вашата баня. Ако съседната сграда е на достатъчно голямо разстояние, не покривайте прозореца. Ако все пак има нужда от завеси, използвайте леки щори, които лесно могат да се спускат при нужда, или тънко платно, закрепено само за долната част на прозореца. Стъклените тухлички са много популярни за баня. От тях може да бъдат изградени цели стени, които “излъчват” светлина.

 

7. Огледалата са простор

 

Огледалата винаги удвояват пространството. Най-добре е да поставите огледалото на по-дългата стена, а ако огледалата са две, едно срещу друго, оптическата измама ще е пълна. Огледалото трябва да отразява основните акценти на вашата баня - красивата африканска статуетка или поставката за парфюми от ковано желязо. С малко повече фантазия от всяка малка баня може да направите уютно и стилно помещение.

 

Наборе.бг