nabore.bg

Архивите са живи

Създателят на УБО издъхва от инфаркт в краката на Живков

Генерал Димитър Гръбчев придружавал траурния влак на Димитров от Москва до София

 

Етрополе е град свързан с много известни личности. Там е проходил Любомир Левчев. Легендата на родното ни кино и театър Григор Вачков също е свързан с Етрополе. Дъщеря му Мартина и днес често отскача в бащината къща тук. В това планинско градче много обичал да се отбива Борис ІІІ, още се помнят и гостуванията на Тодор Живков. Всесилният за не малък период от време Борис Велчев

 

също е етрополец.

 

През 1978 г. известният журналист Георги Тамбуев публикува в “Труд” серия от репортажи за пиянските оргии на етрополския прокурор с авера му Владко Живков. За тази публикация Тамбуев доста се опари - стана голям скандал, изключиха го от партията и го уволниха от работа.

От Етрополе е и един от най-известните български генерали от органите за сигурност - Димитър Гръбчев. Той и съпругата му Митка Гръбчева са работили в Държавна сигурност още от създаването й. Нещо повече - именно на тях двамата

 

е поверена охраната на царското семейство -

 

царицата майка, царчето Симеон ІІ и сестра му, при отпътуването им  от страната в изгнание. Димитър Гръбчев през 1938-1939 г. е словослагател в придворната печатница. До 9 септември 1944 г. той е политзатворник и концлагерист в лагерите “Еникьой” и “Гонда вода”. След това е партизанин в отряда на Славчо Трънски. На 20 септември Гръбчев е назначен за секретар на отделение “Държавна сигурност” при Министерския съвет. Митка Гръбчева става началник на отделение пак там. Бъдещият генерал е с прогимназиално образование, но това не му пречи да се самообразова и израства в службата. Скоро стига до поста на заместник началник на Комитета за държавна сигурност. Именно на него е поверено да изгради прословутото УБО (Управление за безопасност и охрана) и да стане негов пръв шеф.

Митка Гръбчева е известна като

 

една от изпълнителките на смъртни присъди

 

срещу представители на фашизираната власт от софийските бойни групи на комунистическата партия преди 9 Септември. В мемоарите си “В името на народа” тя разказва за това и се спира детайлно върху качествата, които трябва да притежава всеки член на бойна група. Десетилетия по-късно разработките на Митка Гръбчева за партизанската война в условията на градска среда се изучават от крайно левите латиноамерикански радикални групи “Тупамарос”. По книгата на Митка режисьорът Въло Радев създаде култовия филм “Черните ангели” с младите звезди Стефан Данаилов, Доротея Тончева, Йосиф Сърчаджиев, Виолета Гиндева и др.

В УБО са се трудили за бита и охраната на държавните и партийни вождове. Генерал Гръбчев поема

 

охраната на Георги Димитров.

 

По силата на съдбата семейството му често е край семейството на министър-председателя. В спомените си Митка Гръбчева пише: “Бяхме във Врана, където се отбелязваше рожденния ден на Бойко (синът на Г.Димитров). От терасата на двореца наблюдавахме спектакъла на пионерите, дошли да поздравят рожденника. Аз стоях на края на терасата, а двегодишната Иванка (бъдещата кинорежисьорка Иванка Гръбчева) упорито настояваше да я взема на ръце, за да види децата. Беше ми трудно да я държа. Бях в напреднала бременост…Тогава Георги Димитров се приближи, пое детето на ръце и до края на тържеството и до края на тържеството двамата с Роза (съпругата на министър-председателя) го държаха в прегръдките си.”

Друг етрополец,

 

дългогодишен комендант на мавзолея,

 

о.з. полк. Георги Гергов, приятел на ген. Гръбчев разказва още интересни подробности: “Гръбчев създаде УБО по съветски модел. Беше в Москва на шестмесечна школа. Върна се и му повериха този сложен комплекс от дейности. Охранителите бяха в два батальона от по 300 души. Единият бе на 8-ми километър на шосето за Пловдив, а другият - в двореца Врана. Имаше и една танкова рота с 10 танка Т-55, както и минохвъргачна батарея. Във Врана бе разположена и химическа рота, която изследваше чистотата на въздуха, водата и околната среда. Бяха снабдени с апаратура, която пречистваше заразена вода.

 

Сапьорната рота щателно проверяваше

 

преди всяко голямо държавно или партийно мероприятие за опасности от терористичен акт. Гвардейската рота посрещаше държавни глави и делегации. Заслуга на Гръбчев е тази красива ботевска униформа, която виждаме и днес. Охранителната дейност на УБО беше невидима. Но не можеше да се скрие грижата по снабдяването на властимащите. Във Врана беше създаден огромен стопански комплекс - част от обслужващия персонал живееше там, имаше и детска градина за децата. Всекидневно висшето ръководство на държавата се снабдяваше с хранителни продукти от добро качество. След построяването на хотел “Рила” там в ресторанта се готвеше вкусна храна за в къщи. В специална лаборатория се изследваше

 

всяка филийка хляб.

 

В стопанството на Врана се развъждаха специална порода израелски пуйки - те стигаха до 15 кила. Отглеждаха се и породисти юници за месо. Имаше и птицеферма с най-хубавата порода за яйца.Овчето стадо даваше агнета, а породистите крави - най-вкусното мляко. В кланицата на УБО се разфасоваше месото, правеха се колбаси и луканки, кайма. Тук се транжираше и дивечът от ловните набези на Пенчо Кубадински. От Врана за апартаментите на властта тръгваше сирене, кашкавал, крехки пилета и какво ли не още. В оранжериите се отглеждаха целогодишно домати, краставици, ягоди, малини, дини, пъпеши…В двореца имаше и специален магазин, в който част от тези продукти се продаваше на служителите и семействата им.”

Последното задължение на генерал Гръбчев към Георги Димитров е било да придружи ковчега с тялото му в траурния влак, който пътува през снежните преспи от Москва до София през 1949 г. Няколко години след смъртта на вожда генерпалът изпада в немилост - организират му разследване, разжалват го и го снемат от длъжност. Самата

 

Митка Гръбчева е разпитвана дълго

 

в Държавна сигурност: “Как така е останала жива след разгрома на бойните групи в София?”

След време добрият ангел-спасител за генерала се явява в лицето на Тодор Живков. Новият първи човек го издига до себе си и го прави близък свой приятел и личен телоохранител.

На 2 септември 1968 г. съпровождайки Тодор Живков при едно от поредните му планински изкачвания, Димитър Гръбчев получава инфаркт и умира до хижа “Мазалат”, в казанлъшкия Балкан, до връх Триглав.

Така създателят на УБО и личен бодигард на Тато си отива от живота едва на 53 години.

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Дъщерята на генерала - кинорежисьорката Иванка Гръбчева, вече покойник.Снимка - в.

Дъщерята на генерала - кинорежисьорката Иванка Гръбчева, вече покойник.Снимка - в. "24 часа".

Писмо на Митка Гръбчева до ЦК на БКП, с което се иска парична помощ за лечението на внучката на генерала

Писмо на Митка Гръбчева до ЦК на БКП, с което се иска парична помощ за лечението на внучката на генерала

Решение на Секретариата на ЦК на БКП, с което се отпуска помощ от 100 лв. месечно зе лечението на внучката на ген. Гръбчев, до навършването на 8 години.

Решение на Секретариата на ЦК на БКП, с което се отпуска помощ от 100 лв. месечно зе лечението на внучката на ген. Гръбчев, до навършването на 8 години.

През 60-те години на миналия век Митка Гръбчева издаде своите мемоари, които се изучаваха като учебник за партизанска война в градски уславия от левичарските движения по света.

През 60-те години на миналия век Митка Гръбчева издаде своите мемоари, които се изучаваха като учебник за партизанска война в градски уславия от левичарските движения по света.

Генерал Гръбчев (на втория редица, с каскета) като охрана на първия космонавт Юрий Гагарин по време на посещението му у нас

Генерал Гръбчев (на втория редица, с каскета) като охрана на първия космонавт Юрий Гагарин по време на посещението му у нас

Тодор Живков и Митка Гръбчева по време на един от партийните конгреси

Тодор Живков и Митка Гръбчева по време на един от партийните конгреси

Бронираният пакард на Георги Димитров, който е бил в автопарка на УБО - службата, ръководена от ген. Гръбчев. Снимка: www.cross.bg

Бронираният пакард на Георги Димитров, който е бил в автопарка на УБО - службата, ръководена от ген. Гръбчев. Снимка: www.cross.bg