nabore.bg

Тежката дума

Съветник на Путин: Ще накажем НАТО на негова територия, ако ни посегне!

64-годишният Сергей Караганов е декан на Факултета по световна икономика и световна политика и личен съветник на руския президент Владимир Путин. Преди дни германското списание „Шпигел” публикува интервю с руския геополитик.

Още преди години ние предупреждавахме НАТО да не доближава границите на Украйна. За щастие Русия успя да спре придвижването на НАТО в това направление, казва в Караганов. „Днес Западът успокоява Полша, Литва и Латвия с това, че разполага там ракетни комплекси. Но това с нищо няма да им помогне, това е провокация. Ако започне пълномащабна криза, тези оръжия ще бъдат първите, които ние ще унищожим. Русия никога повече няма да воюва на своя територия!”, споделя геополитикът.

„Ние се стремим да предотвратим по-нататъшната дестабилизация на света. Ние искаме статут на велика държава и ще си го върнем. Ние просто не можем да се откажем от това – 300 години са оставили следа в гените ни. Ние искаме да станем център на голяма Евразия, място където да царят мир и сътрудничество. Към тази Евразия ще принадлежи и континентът Европа”, се казва в интервюто. 

Запитан докъде може да стигне конфликтът между Русия и Запада, Караганов отговаря: „Идеята, че ние сме готови да започнем конфронтация е идиотизъм. Защо НАТО трупа войски там, кажете защо? Вие представяте ли си какво ще се случи с тези войски, ако наистина започне открита конфронтация. Това е някаква ваша символична помощ за балтийските страни, нищо повече. Ако НАТО започне агресия към страна с такъв ядрен потенциал като нашата – вие ще бъдете наказани!”

 

Наборе.бг

 


Проф. Сергей Караганов

Проф. Сергей Караганов

Президентът Владимир Путин заедно със своя съветник Караганов

Президентът Владимир Путин заедно със своя съветник Караганов