nabore.bg

Тежката дума

Отворено писмо до кандидатите за власт: Сатаната ли ни избира управниците?

 Към вас, множеството от  кандидати за власт, се обръщам. От край време Бог ни дава на нас, българите, много таланти. Но  Сатаната ни праща управниците. С каква орисия сме орисани, че  в най-великите човешки открития все  се намира  и българска следа? Сякаш с щедро ведро бог ни  изсипва талантите, та сме  прочути с тях по цял свят. И продължават да се раждат у нас гениални учени, велики откриватели, знаменитости  на изкуствата, на  спорта, които прославят малката ни и красива България.

  Наскоро голямата ни цигуларка Стойка Миланова призна, че „ ако  в света на столетие  се раждат по няколко безумни таланта, у нас се раждат по десетина”. И на всичката тази невероятна благодат,  отговаря куцият  късмет  да ни водят  много често неподходящи и неспособни  държавни управници.  Като че ли  Сатаната злобно ни се киска и ни праща  ръководители, които дърпат народа ни все към дъното на човешките нещастия.

 

Как добре ни е опознал Константин Иречек!

 

Прозрял е, че у нас „можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното  за благото на неблагодарните”.   Затова   на мене ми се иска като Бай Ганьо да се обърна към духа му  и да го попитам: „ А , бе,  Бай Иречек, няма ли край тая  проклетия с българските управници? Щото и днес  пак, както ти едно време рече „ сме разделени на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри?”  Ние все  сме пред избори, а такъв богат урожай от кандидати се  задава, че  на обикновения български избирател свят му се завива!   А общото, което ни свързва, е пак онова, дето ти  си го разбрал  - чудесното наслаждение да се преследваме един друг и да си разваляме един другиму работата!”  

   Предстои ни да слушаме щедрите обещания на кандидатите за власт. Пак ще бъдем омайвани с много  мили и примамващи слова, които ще ни представят в розово бъдещия наш живот! След толкова лъжи и измами, след толкова разочарования,  ние сме  обезверени и отчаяни! Не вярваме  вече никому! Разсипана, изоставена,  както са  старите хора у нас,  е китна България. Много, много  са вече българите и все повече се множат,  които  не искат да живеят тук. И не само младите, но и   възрастните   се отправят в чуждите държави. Там искат да живеят, там искат да оставят костите си. И за бежанците стана заплаха оставянето им тая държава, сякаш прокълната от съдбата!  

   Защо стана тъй, бе хора?

 

Защо си намразихме държавата,

 

защо си ненавиждаме  управниците,  защо не се обичаме  един друг? Защо сме толкова разделени?  Май  причината  е, че толкова малко са били свестните ни  държавни ръководители, че могат да се преброят на пръстите  на ръката ни. Затова и  днес не вярваме, че ще дойде най-после Месия, че ще имаме свестни и кадърни управници, които  ще  ни поведат из пустинята, в която се превърна хубавата ни родина!  А как жадуваме за такива управници!  С тях  да тръгнат и у нас работите, да се оправим най-сетне и пак да стане България примамлива за гражданите си, за чедата свои, че и за чуждите!  

   Вие,  кандидатите  за високите  постове, запомнете  че народът  иска да има управници, които да обичат България и българския народ. Да бъдат верни и предани на народ и родина!  Да  въведат ред и сигурност в страната. Да открият фабрики, заводи, предприятия за честните и кадърните труженици.  Всички настояваме

 

да ни се осигури спокойствие за живот и работа.

 

Искаме най-после да имаме истинска  защита от държавата за нас, за децата ни, за жилищата ни, за имотите ни! Да имаме справедливо законодателство! Да  бъдат строго наказвани всички посегатели на  чуждото, всички крадци и обирджии.

 Ако това не се осъществи, в България ще си останете сами,  вие, управниците, дето ни доведохте до тоя печелен и позорен хал! И да видим тогава кой ще ви работи, от кого ще крадете и кой ще ви избира, за да бъдете вечно на власт!

                                     

Петра ТАШЕВА