nabore.bg

Докторе, защо?

Сърдечно болните да следят теглото си

Бързото му покачване сигнализира за отоци

 

Основна причина за възникването на отоци при сърдечно-съдови заболявания е повишеното налягане във венозните капиляри. При тези условия от артериите кръвта усилено прониква в тъканите,  но се затруднява нейното връщане в кръвоносната система. Обикновено отоците се разполагат по стъпалата на краката, глезените и коленете. Когато с  ръка се натисне отеклото място, по него остават

 

трапчинки от пръстите

 

При пациентите, които са на легло, отокът е  главно в кръста и гърба. Лечението включва отводняващи и други медикаменти. Те се изписват от кардиолог. Задължително е да се спазват следните правила за хранене:

Не солете ястията. Достатъчна е т.нар. скрита сол в хляба, сиренето и редица още продукти. Не забравяйте, че при поемане на натриев хлорид в големи количества, организмът е принуден да задържа повече вода, което от своя страна натоварва увреденото сърце. Необходимо е да са ядат повече пресни плодове и зеленчуци, защото съдържат полезни микроелементи и витамини. Например, микроелементът калий оказва съществено влияние върху способността на сърцето да функционира правилно и да се справя с натоварвания. Ето защо във всекидневното меню трябва да се  включват домати, картофи, спанак и  червено цвекло, които са богати на калий.

 

Това е напълно постижимо

 

през летния сезон. Препоръчват се пресни меса, особено нетлъсто пиле или риба. Кардиолозите съветват да се похапва най-малко веднъж на ден овесена каша, която увеличава отделянето на урина. В хранителния режим не бива да  присъстват мазни и пържени ястия, както и продукти, наситени с консерванти и оцветители. Добре е пациентите, склонни към отоци, да следят телесното си тегло. Тревожен сигнал е увеличаването на килограмите с два или повече в рамките на три  дни. В такива случаи трябва незабавно да се търси помощ от кардиолог. Много важно е да се лекува хипертонията и другите сърдечно-съдови заболявания. Към медикаментозното лечение, след като е уведомен лекуващия лекар, може да се добавят  следните

 

билкови рецепти:

 

  • Една чаена чаша магданоз с листа, дръжки и корени, се залива с две чаени чаши вряща вода.  Оставя се за една нощ  в стъклен съд, който се покрива с кърпа. На сутринта  течността се прецежда. Добавя се сок от един лимон. За деня се приема два пъти по една трета част от получената смес. Пие се два дни, три дни се почива и рецептата се повтаря.
  • Вземат се по 50 гр. листа от бреза, хвощ и коприва. Една супена лъжица от тази смес се залива със 150 мл. вряща вода. След 10 минути течността се прецежда. От нея се пие по една чаена лъжичка, три пъти на ден. Лечението продължава един месец.
  • Една супена лъжица ситно смлени корени от билката решетка /дива зелка/ се заливат  с половин литър вода. Ври 15 минути. След като изстине се прецежда. Пие се три пъти по една винена чаша, преди хранене.
  • Четири супени лъжици ленено семе се варят 15 минути в един литър вода. След това течността престоява 1 час. Прецежда се и от нея се пие, през 2 часа, по половин чаена чаша.
  • Добре е  също да се похапва настърган хрян, полят с лимонов сок, както и да се пие сок от черна ряпа.

 

Наборе.бг