nabore.bg

Докторе, защо?

Едно на ум: Самолечението задълбочава неврозата

Неврозата е заболяване на нервната система, при което не се откриват увреждания на нервната тъкан, нито на други органи, но се установяват функционални нарушения в дейността на главния мозък.

Изпотяването, ускореният пулс, стягането в сърдечната област са само част от многобройните невротични прояви. Не всички симптоми се откриват у един човек. Някои могат да преобладават, а други да са само загатнати. Първата стъпка при съмнение за невроза е да се направят изследвания, с които категорично да се потвърди диагнозата. След това се изписват лекарства. Те могат да се комбинират с физикални средства/ масаж, лечебна физкултура и др./.

Понякога е необходима психотерапия. По правило пострадалият се нуждае от помощта на близките си, за да разреши съществуващи от години проблеми. В никакъв случай не бива да се приемат медикаменти без лекарско предписание. Пациентът не би могъл правилно да определи вида на лекарството, дозировката и времето за приемане. Голяма част от противоневротичните медикаменти създават зависимости.

Всяка грешна стъпка задълбочава неврозата.

Наборе.бг