nabore.bg

Тежката дума

Април, 2016-та: Светът се е променил, само мераците на Вашингтон не са се променили

Живяхме в условията на Желязната завеса и на Студената война. Критикувахме и двете, мечтаехме за свободно пътуване по света и за топли отношения между народите. Падането на Желязната завеса, разпадането на СССР и на Варшавския пакт ни вдъхнаха надеждата, че тези процеси ще бъдат последвани от разпускане на НАТО и прибиране на американските окупационни войски от Европа в САЩ. Напразни очаквания!

Вашингтон прецени, че моментът за установяване на световно господство е подходящ, без да си дава сметка, че имперските му амбиции могат да доведат до трета световна война, която ще бъде пагубна за планетата и недосегаеми държави няма да има.

Първият главнокомандващ на НАТО Дуайт Айзенхауер заяви през февруари 1951 г., по думите на американския анализатор и политолог Пол Бюканън, следното: „Ако в рамките на десет години всички американски войски, разположени в Европа за целите на националната отбрана, не се завърнат в САЩ, тогава целият проект се е провалил“.

Биографът на Джон Кенеди Ричард Рийвс пише, че десетилетие по-късно „Айзенхауер казва на своя приемник, че е време да започне изтеглянето на войските от Европа към вкъщи. Америка извършва много повече от споделяне на отбраната на свободния свят“, казва Айзенхауер. „Беше време другите страни от НАТО да поемат по-голямата част от разходите за тяхната собствена отбрана“.

 

Нито един от бъдещите президенти на САЩ

 

 не се вслуша в съветите на Айзенхауер.  Вместо това, казва Пол Бюканън, Бил Клинтън и Джордж У. Буш  започнаха да раздават членство в НАТО и с исторически провокативен акт САЩ преместиха тяхната „червена линия“ на война с Русия от река Елба в Германия на естонско-руската граница, на няколко километра от Санкт Петербург.

Пол Бюканън припомня още нещо: Айзенхауер не се намеси в защита на унгарските бойци за свобода през 1956 г. Линдън Джонсън  не помръдна и пръст, за да спаси чехите, когато Варшавският пакт прегази „Пражката пролет“ през 1968 г. Рейгън  отказа да се намеси, когато Войчех Ярузелски, по заповед на Москва, смаза „Солидарност“ през 1981 г. Тези президенти поставяха Америка на първо място. Всички биха се радвали на освобождаването на Източна Европа. Но никой не би го извършил чрез война с ядрена страна като Русия.

Пол Бюканън продължава: Джордж У. Буш обяви, че всяка стъпка от страна на Русия срещу Латвия и Естония би означавала война със САЩ. Джон Маккейн пък искаше разширяване на американските военни гаранции до Грузия и Украйна. Това беше лудост, родена от високомерие.

Най-големият геостратег на САЩ – Джордж Кенан – предупреждаваше срещу придвижването на НАТО към границите на Русия. Негова бе мисълта, че „Разширяването на НАТО ще бъде най-съдбоносната грешка на САЩ след Студената война“.

 

Кенън се оказа прав,

 

защото на агресивните американски действия Русия отговори със съответстващи по сила действия, които внасят вече смут във Вашингтон и сред колонизираните съюзници.

Бюкенън се въздържа, все пак, да изложи някои факти, крайно неприятни за САЩ и Великобритания. Според него, Айзенхауер не се намеси в Унгария, Джонсън не се намеси в Чехословакия, а Рейгън не се намеси в Полша от любов към Америка.

Той може би забравя, че тези американски президенти не се намесиха

 в споменатите случаи, защото точно САЩ и Великобритания продадоха

 Източна Европа на Съветския съюз, съгласно Ялтенските и други споразумения с цел Москва да поеме тежестта на войната срещу хитлерова Германия. Източна Европа, съгласно тези договори, беше буферна зона, щита на СССР срещу евентуално нападение от доскорошните съюзници.

Днес, кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп споделя стратегията на Айзенхауер, Джонсън и Рейгън. Той пита: “Защо Америка трябва да воюва с Русия заради България или Румъния? Защо все още сме решени да се бием за десетки народи на пет континента“? И той, вероятно, от любов към Америка казва: „Америка на първо място“!

В битката за световна хегемония Вашингтон измайстори държавния преврат в Украйна. Целта: превръщането на страната в поредния американски лакей-съсед на Русия, анулиране на договора  за руската военноморска база в Крим, което означаваше изпращането на руския военноморски флот за скрап, затрудняване на газовите доставки от „Газпром“ за Западна Европа,

 

плацдарм за държане на Русия в шах.

 

Крим не е анексиран от Русия. Той е бил винаги руски, а това, че един пиян партиен секретар – Хрушчов – родом от Украйна е решил да прави подарък на съселяните си не го прави украински. Дарението не е направено в съответствие с съветското законодателство, а с партийно решение. Връщането му към майка Русия стана при спазване на законовите норми и след проведен референдум. Вашингтон няма право да говори за анексия, след като бяхме свидетели, как Косово беше откъснато по насилствен, военен път, след жестоки бомбардировки на Сърбия. Франция и Германия ще продължат да подкрепят споразумението за асоцииране на ЕС и Украйна. Холандия проведе референдум и над 60% от холандците отхвърлиха сделката с Киев. Премиерът на страната обяви, че страната не може да продължи ратификацията на споразумението. След дълбоката политическа и икономическа криза и загубената битка с корупцията, премиерът на Украйна Яценюк подаде оставка и по последна информация е бил застрелян във вилата си. Началникът на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната Александър Турчинов заяви, че в случай на пълномащабна война, Русия няма да може да издържи срещу Украйна дори 5 дни.

 

Турчинов явно е допуснал грешка,

 

искал е вероятно да каже, че Украйна няма да издържи дори 5 дни при война с Русия, което е напълно вероятно. За съжаление, Турчинов не е единствения любител на „мащабни войни“. Ръководителят на военно-гражданската администрация Павел Жебривский заявява, че е готов да се включи в пълномащабна война с Русия, за да върне Донбас на Украйна, съобщава УНН. Той е подчертал, че желае точно такъв развой на събитията. Коментар не е нужен.

„Западът може да се отвърне от Украйна, ако новото правителство продължи да се занимава с политически игри вместо с реформи“. Това заяви бившият американски посланик в Украйна  Стивън Пайфър по време на киевския форум за сигурност, цитиран от „Зеркало недели“. Европейската комисия възнамерява да предостави финансова подкрепа на Украйна в размер на 97 млн. евро за прилагане на реформата за децентрализация на властта в страната, съобщи новият премиер Владимир Гройсман.

На нахлуването на съветските войски в Афганистан, Вашингтон отговори с организирането на „Ал Кайда“, под ръководството американския агент Осама бин Ладен, за борба с неприятеля.За САЩ Афганистан беше важен елемент от разработения преди десетилетия план за стациониране на американски войски по границите на СССР, който има за цел

 

ликвидирането на Русия и разграбването на нейните природни богатства.

 

 

За неговото осъществяване бяха изградени НАТО и ЕС. Според разсекретени документи на Държавния департамент, американското разузнаване е финансирало създаването на ЕС още в средата на миналия век. Фактът, че САЩ се противопоставят така активно на излизането на Англия от ЕС не бива да ни изненадва, тъй като европейската интеграция е създадена по американски проект, пише британският в. „Телеграф“. Друго доказателство е угодническото служене на американските интереси по цял свят, демонстрирано от двете организации.

Сирия е другата държава, на чиято територия се кръстосаха интересите на САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Кувейт, Турция, Иран и други страни и това е сериозна заплаха за бъдещето на народите от региона, на Европа, а напълно  възможно е да предизвика и световна война. По проблема се писа и каза много. САЩ, които заедно с реакционните монархии от Залива организираха, финансираха и въоръжиха Ислямска държава разбраха в определен момент, че отрочето им е прегазило „червената линия“, както обичат да се изразяват американците. Вашингтон обяви война на ИД, но за година и половина „битки“, ислямистите бяха пред вратите на президентския дворец в Дамаск. Тогава дойде решителната намеса на Москва.  За около 5 месеца гръбнакът на ИД бе пречупен, финансирането и въоръжаването на нейните бойци бе силно намалено. Бойните действия прогониха, планирано, няколко милиона сирийци от домовете им.

 

Замисленото обезлюдяване на Сирия е в пълен ход.

 

 Приютените в Турция около 2 млн. бежанци са изправени пред тежък избор: да приемат турско гражданство и да се завърнат някой ден в родината си като турци, подбрани сирийци да приемат „сътрудничество“ с турските тайни служби и при евентуално завръщане да бъдат троянските коне, внедрени в сирийските служби, и последната, най-желана възможност – да се отправят за мечтаната Европа. С много пари, някои като бежанци, други като имигранти, трети като ислямистки садисти. С документи и без документи,  така че никой да не ги разпознае. Тук германският канцлер Ангела Меркел постъпи по най-коварния за Германия, за ЕС и за Европа начин. Тя отвори вратите за непознатите хора, направи си дори снимки с мустакатите гости. Вместо една, берлинска, стена, изникнаха десетки стени, които трябва да предпазят европейските народи от пришълците. ЕС се разцепи, смъртен акт все още не му е издаден, но погребението ще е скоро. Вишеградската четворка се противопостави категорично на замисленото предателство, вътре в управляващата коалиция на ФРГ се наблюдава силно напрежение. Германските полицаи са задължени да прикриват престъпленията на новодомците. Уплашена, Меркел пое друга крива пътека. Обеща на Анкара безвизово пътуване в ЕС за турските граждани, при условие, че Турция спре  бежанския поток към Европа. Получава се нещо още по-неприятно: Анкара може и да спре (частично?) потока към Европа, но вместо нелегалните бежанци,

 

в Европа ще дойдат и ще се настанят турски ислямисти

 

 с редовни паспорти и при безвизов режим. Остава да попитаме коя е по-малката злина, за да я предпочетем.

На този фон американският президент Барак Обама даде интервю за в. „Вашингтон пост“. Дори част от него е достатъчна, за да разберем, дали САЩ са разбрали промените в света, който не приема вече еднополюсния модел. Обама: „Америка трябва да пише правила. Америка трябва да диктува условия. Другите страни трябва да играят по правилата, които установяват Америка и нейните партньори (разбирай нейните лакеи – б.м. В.С.), а не обратното…

Днес някои от най-големите икономически възможности за нас са свързани с Азиатско-Тихоокеанския регион, който се превръща в най-гъсто населения  и на-печеливш пазар на планетата…

Както е известно, най-големите икономически възможности на Китай също са свързани с региона, който се намира в съседство с него. По тази причина Китай не губи време Китай води преговори за търговско споразумение, което ще доведе до преразпределение на един от най-бързо растящите пазари в света в наш ущърб..

За щастие, Америка има собствен план, позволяващ й да постигне всички тези цели. Като тихоокеанска държава, САЩ се стремят да създадат основано на високи стандарти Тихоокеанско партньорство – търговско-икономическа организация, която ще постави американските работници на първо място и ще ни осигури възможност

 

да налагаме правилата на световната търговия през 21 век.

 

Разбирам скептицизма на хората по отношение на търговското споразумение (ТИТП)..Но ако ние строим стени, за да се изолираме от глобалната икономика, то самите ние ще се изолираме от невероятните възможности, които тя ни дава. Вместо това Америка трябва да пише правила. Америка трябва да диктува условия. Другите страни трябва да играят по правилата, които установява Америка и нашите партньори, а не обратното.

Именно такова право ни дава ТТП..

Светът се промени. А с него се промениха и правилата. И те трябва да се наложат от САЩ, а не от страни, подобни на Китай“.

Достатъчно! Вашингтон ни показва ясно, че желанието му да погълне при възможност цялата планета, не е изчезнало. Попитах един колега и приятел кой, според него, управлява света. Той ми отговори с една дума – идиоти. Казах му че е много добронамерен, защото светът се управлява всъщност от престъпници и хищници, за които единственото благо са парите и печалбите.

Светът наистина се е променил, но мераците на Вашингтон не са се променили. С тази промяна трябва да се заемем ние, обикновените хора.

 

Д-р Веселин СТОЯНОВ

Вестник „България без граници”


Д-р Веселин Стоянов

Д-р Веселин Стоянов