nabore.bg

Дом и двор

Само чистите обувки - с гаранция за дълъг живот

За да поддържаме добрия вид на обувките си трябва да не ги оставяме прашни или кални - това поврежда кожата. Това са отнася най-вече за влажните сезони – зимати и есента. Ето няколко основни правила, които трябва да знаете.

  • Обувките със светъл цвят (жълти, кафяви) трябва преди лъскане да се почистват от прахта и петната. Това става с парцал, потопен в бензин или в лимонов сок.

 

После се намазват с прясно мляко,

 

а накрая се лъскат с боя за обувки.

 
 
   

Лачените обувки не се оставят мокри след носене. Като се почистят от влагата със сух парцал, се намазват със белтък от яйце или се натриват с парче от прясно разрязан кромид лук. Стари лачени обувки се подновяват като се намажат със смес, която сами можете да си направите. На водна баня се слага малко бял восък, зехтин, свинска мас и терпентиново масло. Когато сместта се разтопи добре, се разхлажда и с меко парцалче се нанася върху обувките.

  • За да предпазите зимните и туристическите обувки от влагата, намазвайте ги от време на време с рибено масло.
  • Често пъти съвсем здрави, обувките пропускат влагата на пролетните и есенните дъждове. Затова при събуването им трябва да се внимава

 

да не се смачкат носовете им.

 

 Веднага след свалянето им се поставят на пружини или се натъпкват със сухи смачкани вестници. Обръщат се с подметките нагоре и се оставят да съхнат на сухо място, но никога в близост до печка. Когато изсъхнат се намазват с ланолин, който възвръща мекотата на кожата.

  • За да се направят обувките непромокаеми за влагата, обикновено се намазват няколко пъти със смес от парафин и бензин. Когато парафинът се разтапя, трябва да се внимава, защото се възпламенява лесно.
  • Влажните обувки от кожа се почистват добре с топла вода

 

и накрая се изтриват с рициново масло.

 

  • Замърсените ленени обувки се почистват с разтвор от креда и прясно мляко.
  • Не бива да обувате за пръв път нови обувки в дъждовно време. Трябва да ги поносите в сухо, за да се запълнят порите на подметките - така ще пропускат по- малко.
  • За да не се втвърдят мокрите кожени обувки, след като изсъхнат, се намазват с вазелин, а едва след няколко часа с боя и чак тогава се лъскат.