nabore.bg

Лични драми

Съмнения: Защо не вярвам в електронното гласуване?

Подкрепям го. Но не вярвам в честността и искреността при  отчитане на крайните резултати...

    И само един пример. Повтарям, че у нас лоялният гражданин и данъкоплатец е подложен постоянно и трайно на унижения и главоболия особено в администрацията, сферата на услугите - общински, държавни... Още в първите дни на годината реших да платя данъка за МПС. Защо за някакви 22 лева за остарялото возило да бъда неизряден платец! А служителката от гишето ме стрелна огнено и неочаквано:

- Чудя се как още нямате съдебен иск.

 

Имате стари задължения.

 

Дължите данъци за над девет хиляди лева към НАП „Лозенец” и НАП „Средец”...

- Сигурно и съпругата ми дължи същата сума!? - подготвен попитах аз.

- Така е. И тя не си е платила данъците сграда и такса смет...

- Всичко това се влачи от години. Но данъците са платени редовно от новите им собственици. И можете да проверите. Няколко пъти повдигаме въпроса в съответните общини.

       Действително освен новите собственици, които си плащат редовно задълженията, ако и ние погасявахме всяка година съответните имотни суми, никой нямаше и да постави въпроса, сигурен съм.

 

От много глава не боли, е казал народът.

 

Повече пара в хазната е добре дошла. Особено сега.

      За какво са ни тези електронни услуги и електронни средства в административното обслужване. Кликваш и всичко излиза. А защо не се появява подобно дублиране?

      И как не се случи да се дублира изплащането на пенсиите. Пенсията на жената е 160 лева. Как не я дублираха в няколко банки - поне в четири, за да може да си купи спокойно и лекарствата! Но ще й поискат да плати повторно данъка за имот, който от десетина години вече не е на нейно име, а на името на дъщеря и зет и...

      И сега ще ни стои общото задължение от 18 хиляди лева за вече платени данъци и наистина служителката от гишето ще се чуди как така още не са ни повикали и в съда, не са ни взели отпечатъци и не са ни поставили на място, примерно в затвора, където поне за един затворник се дават месечно много повече средства, отколкото за пенсионера извън него... За неплатени данъци по света се лежи именно в затвор. И правилно.

     Преди време имаше опит и за съставяне на електронно министерство, имаше електронен министър, секретарки, автомобил, персонал, похарчиха се стотици  хилядилева за обзавеждането на кабинетите на служебното електронно министерство. И какво? Нищо и половина...

    Сега заговорихме активно за бъдещо електронно гласуване.

 

Някои вече отговориха, че няма да стане веднага,

 

а след три-четири години. Може би ще има електронно гласуване, когато вече няма да има електорални единици за  него!? Както и да е. Само е ясно, че и при него ще има такива електронни фалшификация и несъвършенства, че ПП „Герб” и Б.Б ще управляват от тук до края на света. Охранителят на Тодор Живков ще има над 99 процента по електронното гласуване, а вече се заговори че и преводачката на Тодор Живков Елена Поптодорова може да е кандидат за бъдещия държавен глава... По електронен път то  може да стане сто на сто. Не се съмнявайте!

     Електронното гласуване ще облекчи отчитането и фалшификациите в нощта след изборите. Няма да има чували, опашки, денонощни бдения в залите...

 

Но позволете ми да се съмнявам в коректността и честността

 

в крайните резултати от бъдещите избори при електронно гласуване... Както ме пари факта от липса на електронно отчитане при плащане на данъци и такси в НАП сега. И трябва да поправяме ръчно грешките и дублиранията в данъчната система...Система, която явно още не е съвършенна и още ни поставя в унизително положение, и с компютри и без компютри,човешкият фактор изнервя допълнително обстановката в коридорите на общинските администрации, на НАП и останалите служби, в които често се чува нецензурна реч и грозни изречения,епитети и недружебюбни диалози...

     

      Лозан ТАКЕВ

 

 

 


Лозан Такев

Лозан Такев