nabore.bg

Дом и двор

Зимнина: Съхранявайте тиквите на температура 10-14°С

Стопаните вече прибраха тиквите. Тези, които ще съхраняваме по-дълго, трябва да са добре узрели, здрави, ненабити, сухи, без механични повреди. Нареждат се върху дървени скари и етажерки в избата или в други складови помещения, но без да се допират една в друга. Могат да се запазят свежи през цялата зима, като най-благоприятната температура за тях е 10-14°С, а най-добрата въздушна влажност - 70-75%.

Добре е всяко семейство да се запаси с тикви, които са много необходими през дългия период, в който липсват пресни плодове и зеленчуци. Тиквата е богата на разнообразни витамини и минерали и се ползва широко в народната медицина. Тя съдържа голямо количество каротин и много вит. D, който засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетките. Целулозата й се усвоява лесно дори от отслабнал организъм и затова се препоръчва при лечебно и профилактично хранене. Освен това е богата на медни, железни соли и фосфор, които влияят положително на съдържанието на кръвта - така тя участва в профилактика на малокръвието и атеросклерозата.

Ясно е, че тиквата не е само храна, но и лекарство. Тя регулира храносмилането благодарение на големите количества пектин, способства и за извеждането на лошия холестерол от организма. Полезна е и при заболявания на черния дроб и бъбреците.

 

Наборе.бг