nabore.bg

Свят широк

Руско издание нарече българския вестникар Васил Попов "славянский рыцарь"

"Мурманский вестник" посвети цяла страница на паметта на нашия журналист  

 

Факсимиле от страницата в "Мурманский вестник"

 

В редакцията на сайта Наборе.бг се получи информация от колегата международник Николай Големанов, който съобщава, че в излизащия в руския град Мурманск вестник "Мурманский вестник" са публикували възпоменателна статия за наскоро починалия български журналист Васил Попов.

Вълнуващият текст е с обем на цяла вестникарска страница и разказва подробно за Васко Попов и неговото пътуване с паметника на Светите братя Кирил и Методий до Мурманска област през 90-те години. Тогава българският журналист бе кореспондент на вестник "Дума" в Москва. Статията "Славянският рицар" на мурманското издание изпратена от дъщерята на Васил Попов.

Журналистът Васил Попов с наградата, който получи от СБЖ за книгата си, описваща пътешествието на паметника на Светите братя Кирил и Методий от София до Мурманск през 1990 г.

 

Автор на статията е Иля Виноградов, председател на областната организация на Съюза на руските писатели. В публикацията се разказва и за книгата на Васил Попов "С Кирил и Методий на път. Една мисия без край". Публикувани са снимки от архива на българския журналист.

През пролетта на 1990 г. паметникът пътува до далечния Мурманск с влак, автомобили и ферибот

 

Град Мурманск се намира зад Северния полярен кръг на Колския полуостров при бреговете на Баренцово море, близо до границата на Русия с Норвегия и Финландия. Градът е най-големият град в света на север от полярния кръг и е едно от най-важните пристанища на Русия.

Поклонение пред паметника на Св.св. Кирил и Методий в Мурманск на 24 май 1991 г. 

 

На 24 май 1986 г., по инициатива на мурмански писатели, за първи път в СССР се отбелязва Денят на славянската писменост и култура, който скоро след това е обявен за официален празник. През 1988 г., в знак на благодарност към жителите на Мурманск, които възраждат този празник в Русия, в България възниква идеята да се дари на града паметник на Кирил и Методий, който е пълно копие на паметника на св. св. Кирил и Методий в София. На 3 март 1990 г., българският патриарх Максим освещава паметника и подписва акт за предаването му на представителите на Мурманск.

Паметникът в Мурманск е точно копие на мемориала пред Народната библиотека в София

 

Месец и половина по-късно, на 22 май 1990 г., става тържественото откриване на паметника в парка пред Мурманската регионална научна библиотека. Статуите на Кирил и Методий, символизиращи неугасими свещи, са отлети от бронз и стоят на бетонен пиедестал. Под цялата композиция лежи солидна основа, състояща се от дванадесет гранитни плочи. Кирил държи перо в ръка, а Методий притиска към себе си Евангелието. Фигурите поддържат свитък, на който са изобразени първите букви от славянската азбука – „А“ и „Б“. И двамата братя са облечени в широките одежди на монасите от миналото.

 

www.nabore.bg