nabore.bg

Свят широк

Румънски съд реши: Над 200 000 души с увеличение на пенсиите

Двеста тридесет и четири хиляди пенсионери в Румъния ще получат увеличение на пенсиите си, след като трима пенсионери осъдиха държавата, съобщи вестникът в северната ни съседка "Евениментул зилей".  Около 234 000 пенсионери ще се възползват от увеличение на пенсиите си, обяви лично премиерът Виктор Понта.

Тази мярка се налага заради решение на Конституционния съд, който беше сезиран от трима пенсионирани инженери от град Арад, защото според закона пенсиониралите се лица в периода януари 2011 - 23 януари 2013 г. е трябвало да получат добавка към пенсиите си, която обаче не е изплатена заради липса на средства в бюджета.

Сезиран, Конституционният съд е отсъдил в полза на пенсионерите и в резултат на това над 200 000 пенсии трябва да бъдат преизчислени. След преизчисляването пенсиите ще се повишат средно с 63 леи (около 30 лева).

Според румънския премиер тези средства са предвидени в бюджета за тази година и никой няма да изгуби никаква сума.

Междувременно премиерът Виктор Понта реши да подпомогне големите потребители на ток и газ, които се оплакват от прекалено високите цени, пише днес вестник "Бурса".

Методът за подкрепа на големите потребители на ток е чрез освобождаване от заплащане на 85% от цената на зелените сертификати. Засега обаче не се знае как министър-председателят ще подпомогне големите потребители на газ, и то при положение че тази година се очаква цената на природния газ за промишлени потребители да нарасне с общо 14 процента на три етапа.

 

www.dnevnik.bg