nabore.bg

Красиви всеки ден

От природата: Роза и градински чай за мазна кожа

Свежите горски и полски растения са използвани още от древността за ароматизиране на ваните и баните. Тогава бил забелязан и благотворният им козметичен ефект. Комбинациите от билки за вана, които подобряват външния вид на кожата, трябва да съдържат медицински активни билки и ароматни треви. Продължителността на една успокояваща и тонизираща вана не трябва да е повече от 20 мин. Стимулиращо действие имат стръкове от босилек, мащерка, цветове от бял равнец, боровите иглички, цветове от лавандула, лайка, невен и роза.

Листата на градинския чай, девесилът, ментата и маточината тонизират тялото. Общо успокояващо действие имат кората на див кестен, цветовете от липа и корените на дилянката, цветовете от жълта комунига, листата и корените от черен оман.

Билковите парни бани отварят кожните пори и спомагат за тяхното почистване. При нагряване билките отделят етеричните си масла и именно те тонизират кожата. За мазна кожа са подходящи цветовете от роза, листа от градински чай, кори от лимон и портокал. За суха кожа овлажняващо и успокояващо действат цветовете на игликата и листа от водна детелина.

 

Наборе.бг