nabore.bg

Хората говорят

Росица Кирилова кумувала на Панайот Панайотов

Българският Том Джоунс върти косата и мотиката на вилата си край София

 

Когато певецът Панайот Панайотов решил да сключи брак с приятелката си Емилия им кумуват Росица Кирилова и съпругът й, поетът Георги Начев. После двете двойки закрепили гражданския ритуал и с църковна венчавка. От церемонията у Панайот обаче е останала и неприятна нотка – от дископатичните болки, които се обадили навръх църковния брак. Певецът ситно пристъпвал от крак на крак, докато приключи венчавката.

С жена си Емилия Панайот се запознава, когато вече е навършил 33. Забелязва я в компания, която го аплодира в бившия Новотел “Европа”. В ухажването влизат в действие и най-романтичните песни. Бракът им съвпада с издаването на втория албум на Панайот, който кръщават “Сватба”. Известният певец твърди, че това за него е първи и последен брак. Напук на клюките, че е женен няколко пъти или че има извънбрачна челяд. “В нашия род мъжете се женят веднъж. И няма нещастни бракове”, споделя българският Том Джонс. Себе си определя като щастлив съпруг с невероятно добра жена. “Но не обичам да говоря за семейството си, защото съм суеверен. Съпругата ми не ме ревнува, защото добре познава природата на шоубизнеса”, твърди романтикът.

Заради бизнеса на половинката си певецът получава прякора – Коженият Панайот. Емилия е собственичка на фирма за облекла от кожа. Обяснимо е защо години наред Панайот се появява в кожени костюми. На съпругата му е посветена прословутата песен “Шопкиня”, която избива рибата по тиражи в средата на 90-те години. Семейната идилия благоверните пренасят във вилата на 30 км от София. Единствено там зад дуварите простосмъртен може да съзре популярния певец в друга кожа – на градинар и земеделец, който върти косата и мотиката със същата жар като на сцената. “Нали се сещате, че не го правя, за да се изхранваме”, усмихва се Панайот. За него досегът с природата е пречистване от отровните взаимоотношения на суетния шоубизнес. Певецът не крие, че са му останали малко приятели и че е разочарован от неискрените отношения в занаята и въобще в живота. “Точно приятели ме предадоха. Тогава ме заболя повече, отколкото когато разбрах, че доста хора ми завиждат”, споделя певецът.

Вторият му прякор е “Момчето, което говори с морето”. Всеки знае откъде идва.

А първият – “Дилайлата”, също без нужда от жокери. Това е първата официално изпята от него песен. На абитуриентския си бал през 1970 г. той прегръща вместо гадже китарата си и забавлява завършващите випускници. И до днес изпълнителят на “Дилайла” е негов кумир. Хем мечтае да се запознае с него, хем се страхува, че в този момент може да си глътне граматиката от вълнение.

Бели паметна в паметта си – от радост, Панайот има от участието си на “Златният Орфей”, когато печели статуетката в международния конкурс. Годината е 1979-та. Панайот вече е завършил Музикалната академия, където за негово учудване е приет без никакви връзки. В студентските години е останало и огорчението, което му сервират в консерваторията – музикален педагог му пошушва да се откаже от пеенето и да се захване с барабани. Основанието е, че след третата изпята песен гласът му изчезвал. А това се получавало от странно изтръпване, което сковавало врата му и от което му причернявало. След смяната на педагога обаче младежът, роден в Айтос и израснал в Сливен, пее повече от два часа като идола си Том Джонс. До идването на звездния миг зад гърба му са един голям международен успех в чужбина и 4 години кариера в родината. През 1975 г. в Ирландия печели наградата за най-добър мъжки глас на фестивала в Кастълбар. Напук на очакванията му за възход, следващите години не му носят успех. Песните, които представя на “Златният Орфей” минават незабелязано. След един от поредните провали се разридава като хлапак. Но ето че е избран да се състезава за България в международния конкурс. Представя се с българската песен “Отивай си, но не се завръщай” и с “Не мога да спра да те обичам” на Том Джонс. И става №1. По този повод маститият седмичник “Народна култура” семпло отбелязва: “Малко неочакван, но затова още по-радващ бе успехът на Панайот Панайотов, отнесъл се твърде отговорно към участието си.” На награждаването го отрупват с цветя. За да целуне най-малкото дете, което му поднася китка, победителят коленичи и лази на сцената. После качва статуетката на главата си и прави кеф на папараците. Панайот твърди, че тези моменти му се губят, защото не е бил на себе си от радост и вълнение. За негово огорчение в БНТ се е затрил и видеозаписът от тези трийсетина секунди, през които не е знаел какво прави от щастие, докато фотографите го снимат, прегърнал статуетката. Панайот иска да прегърне целия свят от радост, но с ужас скоро установява, че за хората наградата има друго измерение. Чистачка на летището в Бургас го помолила да си отчупи парченце от наградата, за да направи пръстен на дъщеря си. Жената останала смутена от разкритието, че статуетката не е чак толкова златна...

860 лева е материалното покритие на отличието. Вместо да ги прибере на тайно ъгълче във вътрешния джоб, отличникът ги пръска за шампанско. Поръчва от пенливата течност на успеха за всички знайни и незнайни посетители в ресторант “Нептун”. На следващата година отмъква “Златният Орфей” в конкурса за нова българска песен с баладата на Ангел Заберски “Бащината къща”. 

 

Стефан ГЕОРГИЕВ


Певецът ще остане в спомените на мнозина с шлагера си

Певецът ще остане в спомените на мнозина с шлагера си "Момчето, което говори с морето"

Панайотов Панайотов на

Панайотов Панайотов на "Златния Орфей"

Една от първите плочи на Панайот

Една от първите плочи на Панайот

В дует с кумата си Росица Кирилова

В дует с кумата си Росица Кирилова