nabore.bg

Тежката дума

Росен Плевнелиев: Рано или късно ще пратим комунизма в музея

Това каза президентът при представянето на книгата на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева „Държавна сигурност – предимство по наследство“..

„Няма да се уморя да повтарям, че през последните 26 години ние пропуснахме възможността да пратим комунизма в музея с всичките му метастази, с цялата истина за него…Това ще се случи рано или късно и като държавен глава аз работя за това. Разбира се, че трябва да говорим със своите деца на висок глас и ние трябва да им кажем истината за комунизма и разбира се, че трябва да почитаме жертвите на комунистическия режим. И абсолютно недопустимо за мен като държавен глава е с лека ръка да подминаваме факта, че по време на комунистическия режим човешките права бяха погазвани грубо и като правило“, заяви Плевнелиев.

Възползвам се от правото си на коментар, за да изразя моята позиция като „почитана жертва“ на комунистическия режим:

„Този нагъл човек определя себе си като борец срещу комунизма. Той забрави ли, че е потомствен комунист (извинете, не комунист, а партиец), който най-безочливо лъга, че на 10 ноември 1989 г. е носил антикомунистически плакат пред храм-паметника „Св.Александър Невски, забрави ли, че баща му беше завеждащ отдел в Окръжния комитет на БКП в Благоевград, че майка му беше също партиен член и партиен секретар на езиковата гимназия в същия град. Този нагъл тип нарича себе си държавен глава с цялото си безсрамие на партиец. Той на висок глас ще учи децата си на антикомунизъм, но първо ще трябва да им разкаже за баща си и майка си и за самия себе си. Да им каже, че няма нещо по-страшно от ренегата. Той продава майка и баща, жена и деца. В Държавна сигурност и по-късно в затвора срещнах комунисти, но и партийци-нагаждачи, записали се членове на една партия, от която са получавали само блага. Днес те плюят по ръката, която ги е хранила богато. Имах и имам приятели комунисти, но срещна ли ренегат партиец го отминавам с отвращение. Такова изпитвам и към тебе, Плевнелиев“.

Това е текст, който си позволих да напиша като коментар. Дано не съм прекалил с обема.

Щом Плевнелиев е решил да праща комунизма в музей, трябва да започне със себе си. Няма да се изненадам, ако той, със своя „морал“, набута в музея някой политзатворник или концлагерист от тоталитарното време, вместо себе си.

 

Веселин СТОЯНОВ,

доктор по философия, завършил Духовната академия в София и немска филология в Софийския университет

София, 2016 г.                      


Д-р Веселин Стоянов

Д-р Веселин Стоянов