nabore.bg

Докторе, защо?

Ролята на фибрите при лечението на запек

Модерната медицина, по-специално диетологията доказа ползите на водноразтворимите и неразтворими фибри за правилното усвояване на храната, стомашно чревна детоксикация и подобряване на перисталтиката. Те оказват както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули по гънките на тънките черва. Свързват се с различни активни вещества и ги "извозват" извън тялото, преди последните да се превърнат в токсини в чревните клетки, а оттам да преминат  в кръвообращението. Освен това големият обем на набъбналите фибри създава измамно чувство за засищане. Фибрите са регулатор на чревната перисталтика. Спомагат за забавяне или ускоряване на перисталтиката в зависимост от конкретните специфични нужди на средата. В този смисъл са отлично средство против констипация. При запек желираният клей натрупва маса в изпражненията, трие се в стените на червата и така стимулира перисталтиката да ускори движението на хранителната маса. 

Индийският бял живолвяк (Plantago Psyllium, Plantaginaceae) e растение, познато из цяла Европа, Азия и Америка, заради ценните му разтворими и неразтворими фибри. Причината точно това растение да стане синоним на "фибри" в световен мащаб е голямото количество влакна (10-30%), които се съдържат в семенните му снопчета при сравнително лесния му добив.

 Употребата на фибри и цели семена от индийски живовляк се смята за абсолютно безопасна. Има проведени проучвания за прием на фибри от псилиум за периоди от няколко месеца, до една-две години без да са установени патологии, свързани с това. Няма данни за лекарствени взаимодействия. Доказана е безопасността на билката при прием от здрави хора. Важно е фибрите да се приемат с адекватно количество течности, заради склонността им да набъбват бързо.

Растението псилиум е напълно безвредно, не води до зависимост, нормализира моториката на червата и осигурява нужния комфорт. Чрез приемането на растителни фибри се избягват отрицателните странични действия, съпътстващи използването на всякакъв вид лекарствени средства срещу запек.  Подходящ е за дълготрайна употреба без да нарушава перисталтиката и да води до лениви черва. Действа меко и с натрупване, като не предизвиква неприятно усещане на болка и дискомфорт. Поради липсата на странични ефекти псилиумът се препоръчва пред всички останали разхлабителни.

Фитопродуктът ”LaxaL” (Лаксал) е с основна активна съставка органичен псилиум и е едно от най- безвредните и ефикасни средства за борба със запека. Неслучайно той е и носител на грамота за най-мекият и безвреден лаксатив на растителна основа. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта.

 

www.botanic.cc


Индийският бял живолвяк (Plantago Psyllium, Plantaginaceae)

Индийският бял живолвяк (Plantago Psyllium, Plantaginaceae)