nabore.bg

Литературен мегдан

От цикъла „Бай Онзи – interneshanal”: Ролята на бабите в журналистиката и историята днес

Тема за докторска дисертация

 

Петърчо още не бе отворил очи. Но и не беше нужно, защото като топжурналист, репортер и водещ на местния сайт „Дръндрън-инфо” той и със затворени очи трябваше да сътворява новини. Тази му дейност започваше още в ранни зори, преди да се е събудил. Да, ама днес не му вървеше. Цялото му същество, от гела на косата до връзките на  маратонките, още от сутринта бе заето от въпроса: Каква да бъде топ новината на деня?!

Докато мяташе якето с качулката, чу, че баба му, баба Веселия, кихна в кухнята. Не обърна особено внимание на този факт, но когато излезе на път към близкото рок-кафе, чу, че и комшията бай Денчо кихна докато внасяше дърва за печката. Изведнъж в репортерския му вътрешен локатор се насложиха две кихавици! Кво , става, кво е тва?! Как кво?

-Епидемия!!!

Взе кафето и след минути бе в инфотворителницата на местната агенция. „Рече и замахна, кат в някой сън!”: Заглавие - Град Л е пред епидемия! „Зловещ грип съпроводен с бурно и непрекъснато тежко кихане е на път да покоси млади и пенсионери. Заболяването се наблюдава от няколко дни и случаите тревожно зачестяват. Според специалисти това е разновидност на вирус от птичи, имплантиран с щам от свински грип, което е много опасна комбинация. Справките показват, че такова заболяване е имало в Горна Волта завършило с много смъртни случаи!”

Нямало било новини! Айде бе!

Областният новинарски екип  тутакси подхвана информацията, но компетентно я дообработи. Прибави, че не само в Горна, но и в Долна Волта имало такива тежки епидемии и по всяка вероятност те са пренесени от прелетни птици, които в зимния сезон гнездят около водоемите на областта. Тежко било положението и в Средна Волта, където имало специалисти от Световната здравна организация.

Националните агенции не само потвърдиха, но и добавиха, че Южна Африка, остров Мадагаскар и части от северна Австралия за засегнати от заболяването.

Експертът по информация и киберсигурност на ЦРУ лейтенант Грейси  Петков прихвана новината, преведе я и направи логичното заключение, че това е работа на руски лаборатории. С код „Секретно - Не е за Уйкилийкс, а за щаба” го изпрати.

Тутакси се разработиха лабораториите за антивирусни серуми. Мигновено планетата бе залята от цунами-информация за тежката и опасна форма на тази зловеща  болест, която според исторически документи преди безброй векове почти е обезлюдила планетата.

Междувременно НАТО обяви всеобща и повсеместна бойна тревога, защото я си представи, че армиите се разболеят, започнат да кихат масово и едновременно и в това време руснаците вероломно ги нападнат. Как, като кихаш, ще се отбраняваш?! Изключено! Затова щабовете решиха да преместят възможно най-големия брой техника и жива сила към руските граници. Трябва да гарантират сигурността в района на целия свят и на Млечния път, даже. Ами ако китовете се разболеят и започнат да кихат?! Може да тръгне страшно цунами!!!

Ситуацията приближаваше своя пик – начало на нова световна война, жестока епидемия, която може да покоси всичко живо, спешно пускане на ваксина против новата чума, среща на високо равнище в ООН, военни маневри по всички граници – сухопътни, въздушни и морски, набиране на доброволци за засегнатите райони и какво ли не още, му дойде на ума на побърканото човечество.

В това време баба Веселия стопи в едно чайниче   малко захар сипа ракийка посоли я с черен пиперец вдъхна от аромата на това греяно вълшебство и си  рече:

-Вчера май понастинах, ама тя ще ме оправи - и отпи от великото лекарствено средство, без въобще да знае, че е влязла в световната история – военна, медицинска, социална, икономическа и т.н.

Внукът  и Петърчо седеше в местното кафене и авторитетно поучаваше своите читатели как се правят новините днес.

 

Георги АПОСТОЛОВ*


•	Георги Апостолов е роден в Мездра точно в средата на миналия век. Завършва „Икономическа социология” във ВИИ „Карл Маркс”. Работи като журналист във „Вечерни новини”,”Работническо дело”,”Дума”, „Новинар” и много други издания. Издал е 23 книги. Под наслова „Демократически сказания” читателите са се срещнали с четири – посветени на живота ни в „прехода”. Най-популярни са „И си рече Бай Онзи” и „Съседът на звездите”. Другите са разкази, пътеписи, краеведски хроники, исторически очерци. Основна тема в творчеството му е съдбата на обикновения човек в годините на „демокрацията”. Освен трите си деца има награди за очерци, репортажи, разкази и фейлетони.

• Георги Апостолов е роден в Мездра точно в средата на миналия век. Завършва „Икономическа социология” във ВИИ „Карл Маркс”. Работи като журналист във „Вечерни новини”,”Работническо дело”,”Дума”, „Новинар” и много други издания. Издал е 23 книги. Под наслова „Демократически сказания” читателите са се срещнали с четири – посветени на живота ни в „прехода”. Най-популярни са „И си рече Бай Онзи” и „Съседът на звездите”. Другите са разкази, пътеписи, краеведски хроники, исторически очерци. Основна тема в творчеството му е съдбата на обикновения човек в годините на „демокрацията”. Освен трите си деца има награди за очерци, репортажи, разкази и фейлетони.