nabore.bg

Докторе, защо?

Новина: Рибено масло срещу артрита

Рибено масло от моруна забавя прогресирането на дегенеративните изменения в ставите при артрит, показват данни от ново изследване.  Резултатите от изследването сочат, че в тъканите на пациенти, които били подложени на колянно протезиране и вземали рибеното масло преди това, е имало по-малко специфични възпалителни съединения.

В проучването не е изследвано ниво на болката, но се твърди, че рибеното масло забавя развитието на артрита. В това масло се съдържат омега – 3 мастни киселини, за които се знае,


че имат много здравословни ефекти.

 

Учените са изследвали съдържанието на определени химически съединения, маркери за прогресиране на артрита, в ставни тъкани на пациенти, които вземали рибеното масло до момента на операция.

Артритът е възпалително заболяване, при което хрущялните повърхности на ставите бавно се разрушават, причинявайки прогресивни промени. При определена степен на увреждане, тазобедрената и колянната стави, могат да бъдат протезирани (заместени с изкуствено изработени стави), което води до намаляване на болковите симптоми и инвалидизацията на човека.

Артритът е комплексно заболяване, което не е напълно разбрано от съвременната медицина, но учените свързват по-високи нива на някои химически съединения в тъканите на коляното

 

с развитието на възпалителния процес.

 

В проучването били измерени концентрациите на тези съединения при 25 пациента. От тях, 14 получавали рибеното масло, а останалите – плацебо.

Учените установили, че 86% от участниците, които приемали рибеното масло имали значително понижаване на нивата на потенциално вредните химически субстанции, а в плацебо групата – това били едва четвърт от пациентите. Съединенията, свързани с болките в ставите също били понижени в групата, приемаща рибено масло.

Пациентите не са били изследвани по отношение развитието на симптомите на болестта, докато приемали рибено масло. Учените, обаче, подчертават, че не става дума за лечение на артрита – рибеното масло само забавя процесите на дегенерация на ставите и намалява силата на болка

 

Д-р Елена СТАНОЕВА