nabore.bg

Архивите са живи

Минало: Репортери на БТА клатили самолета на Никита Хрушчов

И 100-годишната държавна медия правела смешни грешки, които излизали и по вестниците

 

Някога преди години, ако след полунощ Българската телеграфна агенция дадеше край на информационните си бюлетини, нас дежурните редактори от вестниците, ни очакваше спокойна нощ. Държавните и партийни величия се прибираха да спят. Най-близкият човек до Бога Тодор Живков, нямаше повече проповеди и речи. Бързината на БТА зависеше от дългата върволица от началства, с които

 

трябваше да се съгласува всяка дума.

 

Често западните агенции информираха за събития, станали в София, много преди БТА да излъчи съобщението.

Нежната революция на 10 ноември 1989 г. разтърси из основи тихата сграда на “Цариградско шосе” 49 /тогава още булевард “Ленин”/. В началото на 1990 г. в агенцията става бурно събрание. От стенографския му протокол научаваме за драматичните изповеди на бетеанците за манипулациите, които са правили и страха, който са брали, докато са пишели своите информации:

Милена Въжарова: “Ние си позволявахме да лъжем и фалшифицираме!”

Никола Кицевски: “В коя уважаваща себе си цивилизована страна журналистите получават заплати, осигуряващи им живот на ръба на бедността?”

Иво Инджев: “Нека се запитаме, защо БТА е най-ретроградното централно информационно средство в страната? Защо БТА от години

 

се е превърнала в институт за дезинформиране,

 

в който единственият критерий дали ще се пуска или не информацията е, дали аз ще пострадам от това?”

Панайот Денев: “Ние, пишещите хора в агенцията, би трябвало поне малко да се засрамим. Защото знаехме, когато сме постъпвали в БТА, че идваме...да си изкарваме хляба с лъжа...Но това, което трябва да направим сега е, да изхвърлим апаратните средства за манипулиране на информацията.”

Боян Трайков, генерален директор на БТА, се мъчи остроумно да излезе сух от нападките: “Преди имахме задължението да лъжем, сега имаме задължението да не лъжем!”

Мая Бегова: “Боян Трайков ни представи една драма на абсурда. Истински се зававлявахме, др. Трайков. Вие не знаете и не разбирате какво стана на 10 ноември. Вече има народ.” 

И народът решава да изгони Боян Трайков от агенцията.

Малко хора знаят, че легендарният поет

 

Трендафил Акациев също е “работил” в БТА

 

Един от неговите бащи е бетеанецът Георги Ведроденски, години наред шеф на “Вътрешна информация” в агенцията. Както днес той разказва в края на 60-те в агенцията Акациев е бил помощник на циклостилиста Никола Белозелков-Цепето. Оттогава Трендафил Акациев остава ярка следа във фантазиите на красивите бетеанки, на които посвещава следните строфи:

“БТА-то, БТА-то

е на кадри то богато!

Взел овреме крути мерки,

любих девет репортерки!”

Преди десетина години Георги Ведроденски запретна ръкави и написа с усмивка цялата история на агенцията. На по-възрастните поколения Ведрото, както му викаха по коридорите на БТА, е известен и като поет, сатирик и художник – той се подписваше и с псевдонима Мортус. В историята на институцията на “Цариградско шосе” се преплитат всякакви истории – това са грешките и смешките, описани от Мортус.

 

Я, то в БТА било весело...

 

Стилът на репортерите в агенцията /които за краткост наричаме агенти/ често беше уникален. В информациите им се появяваха фрази и думички, лишени от всякаква логика. Например в дописката за посещението на съветския лидер Никита Сергеевич Хрушчов в Китай имаше следният израз: “Самолетът с др. Н. С. Хрушчов закръжи над Пекин, размаха криле за поздрав на милионното множество и се приземи сред възторжени овации!” Дежурният редактор на в. “Народна младеж” попитал колегата си от БТА /оказал се Георги Ведроденски/ възможно ли е самолетът да размаха криле? “След като е с другаря Хрушчов, лети над Пекин и няма ръце, може да размаха криле! Хич не се съмнявай!” – отговорил Ведрото.   

Гафовете и смешките край нямаха. Репортерът-бетеанец Георги Калоянов имаше свой агент в Министерството на земеделието, виден агроном-специалист за вредителите по овошките. Калоянов решил да му скрои номер. И му казва един ден, че се е появил нов голям вредител – “косматия гущер по сливите”. Агрономът се озадачил и отсякъл: “Да, бе, знам го! Косматият гущер е най-големия вредител на кюстендилските сливи и латинското му название е...”

 

На конгрес на циганите в Народния театър

 

се стигнало до бой, тъй като някакъв мошеник продал купоните за храна на делегатите, които трябвало да се разпределят безплатно. Сред ожесточената тупаница се чул глас: “Другари, спрете, има думата представителят на БТА!” И репортерът Кирчо Василев бил вдигнат на ръце и понесен към трибуната. Залата затихнала – Кирчо дръпнал кратка, но емоционална реч, с която успокоил мургавите делегати. Редът бил възстановен и конгресът го изпратил с бурно “ура”.

Веднъж репортерът Никола Карапетров отишъл в “ресора” си – Министерството на просветата. Предишният портиер, който го познавал и го пускал, бил сменен с нов. Новият го запитал: “Къде отиваш?” Карапетров му отвърнал: “Аз съм репортер от БТА”.  “А, портиер от БТА!  Хайде, влизай, колега!”

 

Вече над 100 години са зад гърба

 

на официалната национална информационна агенция. Наред с известните и много популярни имена от миналото, през сградата на “Цариградско шосе” 49 са минали и някои от журналистите, които и днес са в лъчите на прожекторите. Тук са репортерствали телевизионните звезди Иван Гарелов и Сашо Диков. Тук е тракал над пишещата си машина днешния мастит бизнесмен Васил Василев. Пак тук е писал памфлетите си срещу американския империализъм коментаторът Петко Бочаров, обезсмъртен с култовата си фраза  “Да, ама не!”. В БТА дълги години светеха очилата на блестящия журналист и преводач  Димитри Иванов, тук се чуваше и шефския глас на по-сетнешният издател на куп шумни светски списания Красимир Друмев...

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Дългогодишният шеф на отдел

Дългогодишният шеф на отдел "Вътрешна информация" в БТА Георги Ведроденски-Мортус освен журналист бе и талантлив поет хуморист и карикатурист. Автошарж на Ведроденски.

Колоритният съветски лидер Никита Хрушчов

Колоритният съветски лидер Никита Хрушчов

Георги Ведроденски (вдясно) написа историята на агенцията.

Георги Ведроденски (вдясно) написа историята на агенцията.

Актьорът Павел Попандов влезе в ролята на Трендафил Акациев.

Актьорът Павел Попандов влезе в ролята на Трендафил Акациев.

Емблемата на агенцията с датата, на която е създадена институцията.

Емблемата на агенцията с датата, на която е създадена институцията.

Сградата на агенцията на

Сградата на агенцията на "Цариградско шосе" в столицата

Георги Трайков - бивш главен директор на БТА

Георги Трайков - бивш главен директор на БТА