nabore.bg

Дом и двор

Ремонт: Направете изолацията на дома докато е топло

В сезона на морето и почивките едва ли някой се сеща да направи ремонт на жилището и да вложи някой друг лев в топлоизолация. Но именно сега е най-подходящото време да се помисли как да се запълнят фугите, през които през зимата изтичат доста пари от сметки за ток и парно. Още повече че някои фирми предлагат специални намаления именно през лятото. Стиропорът и минералната вата са най-популярните и най-евтините решения за външна изолация на жилището. Стиропорът е предпочитан, защото позволява на стените да “дишат”. Но все пак дебелината му трябва да е 5-6 сантиметра. Минералната вата също трябва да е толкова плътна. Тя добре задържа топлината. А и не гори, и не изгнива. Ватата се слага под керемидите, при изолиране на подови настилки или за пълнеж в леки преградни стени от плочи, направени от гипсокартон или гипсофазер.

За външните стени се използват твърди минерални плочи. Добро решение за изолация за хората с повече финансови възможности е екструдираният пенополистирол. Той не поема влагата и е по-устойчив. Подходящ е както за пода, така и за покрива. С него могат добре да се уплътнят и вътрешните стени, а отгоре да се наложи мазилка или да се лепят плочки. Ако жилището има нужда само от частично уплътняване, може да се сложат подходящи тапети. Те се лепят под декоративните или под мазилката. За целта може да се използва тънък стиропор.

Таванът също може да се изолира със стиропор. Но вместо тапети се използва платно. Напоследък за изолация много се използва корк. Но той е доста по-скъп. Продава се на листове и на ролки. С един лист се покрива малко над половин квадрат.

 

Наборе.бг