nabore.bg

Вкусно

Рецепти от старите тефтери: Време е за туршийка и ракийка!

    

 Оплаква ми се приятелка, че си взела отпуск да слага зимнина и дала  доста пари за червени чушки. Измъчила се да ги пече, да ги бели, да ги подрежда в буркани и като ги стерилизирала, ела да видиш след ден - два! Надули се капачките! “Сега, казва, нищо повече няма да правя!” Да, ама хич без зимнина, може ли? Като забръска снегът, като завее вятърът, друго си е да имаш в мазето или в килера готови буркани с туршиика! Седнеш, па си сложиш на масата домашно мезе, налееш ли една малка мастичка и да му мисли Баба ти Зима!  Да бяга и настинката и грипът!

    Затова седнах да напиша бързи и лесни рецепти за зимнина. Защото в тази скъпотия, с тия генномодифицирани зеленчуци, трябва взаимно да си помагаме, за да оцелеем и по-леко да преживеем и зимата, и несвършващата се у нас криза! А пък мой съсед  ми  казва, че купувал зеленчук за зимнината от Пирот. Бил естествен, нормален, а не като вносния у нас - надут от торове и нитрати, та има чушки, дето побират половин кило кайма! Брей, до къде се докарахме! Да минаваме границата, за да си купуваме екологично отгледани зеленчуци и млечни произведения  от мляко! Химиците ни съветват да изкисваме и месото, и зеленчуците за 2-3 часа във вода с малко захар, сода  и оцет. Така щели сме да се отървем от нитратите. И ние слушаме, какво да правим като живеем в такова  “генномодифицирано” време!

    Сега аз разтварям старите си тефтери с изпитаните рецепти за зимнина и ги споделям с читатели и приятели. Защото най-хубаво си е домашното, проверено в годините, не предаващо се нито на мода, нито на химия! Има всичко по магазините, но хем е скъпо, хем често не е по вкуса ни. Добре е да си сложим във фризера червени чушки за пълнене. Като ги изчистим от дръжките, като отрежем капачето, да ги оставим да позавяхнат и тогава да ги наредим в найлоновите торбички. Слагаме ги за едно денонощие във фризера, после ги изваждаме за час и пак ги пренареждаме. Този път ги попритискаме и така те ще намалят обема си поне с една трета. защото е важно  фризерът да поеме повече продукти, че и токът е скъп! А вечер, като седнем да гледаме телевизия, ще си устроим седянка и отрязаните капачки ще изчистим от семената и ще ги нарежем заедно със сърцевината на семенниците, ще ги наредим в торбички и хайде, пак във фризера! Ще имаме готови нарязани чушки за боб, леща, гювеч. Като споделих това с една колежка, която беше родена и расла в Париж, тя, с придобития от французите  хумор, ми рече:”Ей, ми какво правиш с дръжките и семената?!” Да, съвсем безотпадна технология все още нямам! А стерилизацията на бурканите  правя в една тенекия от сирене. Тя събира точно осем буркана. Малко вода трябва да облее бурканите и с бързовара работата става хем бързо, хем по-малко електрически ток се хаби. Следващата партида от буркани ги позагрявам в топла водичка, вадя готовите, сипвам малко студена вода и нареждам другите буркани за варене. Тъй де, да им кажем на електрическите компании, че и ние сме от стари кози ярета! Е, най-добре е зимнината да се прави на село, в двора, на огън от съчки и отпадни трески, но какво да правим ние, от панелките, като една тераса имаме за всичко! На нея си подреждаме зимнината, защото в мазето ни я крадат! Там си “курдисваме” и бидона със зелето за зимата.

Ето я моята изпитана рецепта за КИСЕЛО ЗЕЛЕ: Изчистват се зелките от захабените листа, кочанът им се цепва на кръст и се нареждат в бидона. Най-добре е това да стане в каца, но този лукс го имат хората с къщи на село, с големи и удобни мазета. На 10 литра вода се слага 330 г морска сол. А в бидона за добър вкус се слага още: една разполовена червена зелка, една глава обелено и нарязано червено цвекло, кочан суха царевица, дюля и хрян. Затискам зелето с кръстачка и голям изпарен плосък камък. В първите дни се протака всеки ден, след десетина дни по-рядко и се оставя да втаса. Може и да се “продухва” с един маркуч!

     Кралицата на зимнината е ЦАРСКАТА ТУРШИЯ! Ето я рецептата за нея: 2 кг. камби, 1кг моркови, 1кг карфиол, една глава целина. Зеленчукът се нарязва и се залива със следната марината: 300г сол, 600г захар, 300мл олио, 1литър винен 6-градусов оцет. В продължение на два часа всичко се разбърква, за да се стопят солта и захарта. Подрежда се в буркани и се залива с маринатата. Още след два-три дена е готова за консумиране и върви много с малка ракийка.

   Имам си една лесна и бърза рецепта за туршия от мама. Тя може да се прави винаги, когато има пресен зеленчук Ето я: В една голяма кофа се нарязва зеле, моркови, карфиол, краставици, чушки, целина и всичко, което го има на пазара и го обичате в туршия. После в една тенджера се сипва 1,5 л. вода, половин чаша сол, по една чаша захар, олио и оцет и по желание зърна чер пипер и бахар. Щом заври тази смес, с нея се залива зеленчукът в кофата и се покрива с тава. На другия ден се разпределя в трилитрови буркани. Много е вкусна, лесна и бързо свършва! Пак се прави следваща партида - докато има зеле и зеленчуци по пазарите!

   Рецепта за кисели краставички в буркани: За всеки буркан: 5 лъжици оцет, 2 малки лъжички сол, една малка лъжичка захар, нарязана глава лук, копър - сушен, черен пипер на зърна. Нареждат се малките краставички, затварят се с капачки и се варят 5 минути.

    Рецепта за мариновани камби: 5кг камби, 600г оцет, 250г сол, 250г захар, 250 г олио, още - зърна чер пипер, целина. Маринатата се кипва и се пускат измитите и изчистени камби. Щом променят цвета си, се вадят с решетеста лъжица и се пускат в тава. Като изстинат, се нареждат в буркани, слага се целината и пипера, заливат се с изстиналата марината. Бурканите се варят само 5 минути.

     Рецепта за червени чушки - печени, белени. Приготвя се следната марината за 10кг. чушки: половин чаша сол, една чаша захар, половин литър оцет 6 градусов, 400мл олио, по желание дафинов лист и зърна чер пипер. Щом заври тази марината, се дръпва от огъня и се оставя да изстине. Чушките се подреждат в буркани и се заливат със студената марината. По желание между тях може да се нареди магданоз и чесън.  Не се стерилизират. Бурканите се държат на хладно - може и в хладилник. Тогава траят до месец май!

     Компоти правя от различни плодове - каквито има на пазара! Компотът от малини е подходящ за сваляне на високата температура, а този от дренки е против разстройство. Хубав е и компотът от дюли или от зимни круши. Като се белят, се слагат във вода, подкиселена  с оцет или с лимонов сок - за да на потъмняват плодовете.. Ако ползвате лимонов сок, с тази вода можете да залеете плодовете в бурканите. Варят се 10 минути.

   И понеже туршиите  отварят апетит, ще споделя и една рецепта за универсално тесто -  за пици, мекици и сладкиши. Даде ми я моя приятелка, доц д-р Росица Кушева. Изпробвах я и затова я споделям. В голяма купа с едно кило брашно се счупва едно яйце, слага се още кофичка кисело мляко, чаша прясно мляко, лъжичка сол, лъжица захар, лъжичка сода за хляб и една лъжица олио. Всичко се разбърква добре с вилици или с миксер и после с олио се оформят мекици или блатове за пици. За сладкиш е добре да се увеличи захарта в тестото. Като се намаже тавичката обилно с масло, се разстила тестото и отгоре се нареждат сладките ябълки, круши, дюли или други подсладени плодове. Поръсват се с канела.

      Ами, да ви е вкусно и сладко!

                       

Петра ТАШЕВА

petra_t@abv.bg