nabore.bg

Докторе, защо?

Интересно: Развенчаване на митовете за диетите

Всеки човек мечтае да има стройно тяло, но преди всичко трябва да мисли за здравето си и за това как би му се отразило едно драстично отслабване  за кратък период от време. Много хора са генетично предразположени към пълнеене и полагат неимоверни усилия да свалят излишните килограми с помощта на всевъзможни диети. Какво обаче знаем за митовете около диетите, които учените непрекъснато опровергават.

 

Най-добрата диета е гладът

 

Това не е истина. Организмът възприема глада като стрес и започва да натрупва запаси от мазнини, дори и от най-леките продукти. Освен това гладуването е категорично противопоказно за хората, страдащи от болести на задстомашната жлеза, като диабет примерно.

 

Най-добрата диета е еднократното хранене

 

Точно обратното – най-добрата схема е 7-кратното хранене за деня, приемано на малки порции. Това е единодушното твърдение на доста експерти по хранене

 

За отслабване се яде 4 часа преди сън

 

Това също не е вярно. Достатъчни са 2 часа и те трябва да се пресмятат от времето, когато действително лягаме да спим, а не от предполагаемия час. Така, че мчожете да кажете „Лека нощ” и около два часа след вечерята.

 

Сиренето и кашкавалът са диетични продукти

 

Не е вярно. Като всички други млечни продукти те са полезни за организма, но съдържат средно 40 процента мазнини. По-добре е да се избират обезмаслени или нискомаслени видове. Например обикновената извара съдържа 18 % мазнини, 14 % белтъчини, 2,8 % въглехидрати и 232 ккал, а обезмаслената – само 0,6 % мазнини, 18 % белтъчини, 1,8 % въглехидрати и 88 ккал.

 

Месото и зеленчуците се ядат отделно

 

Грешно. Зеленчуците помагат на организма да усвои белтъчините, съдържащи се в месото. Изключение правят само тези зеленчуци, в които има голямо количество скорбяла – картофи, бобови култури, тиква. Те действително трябва да се употребяват отделно.

 

От бирата се пълнее

 

Абсолютно погрешно мнение. Пълнее се от мазните мезета, които често консумираме с бирата. В действителност тя е по-ниско калорична от плодовите сокове, газираните напитки или сухото вино. Много диетолози смятат, че качествената бира, особено ако е нискокалорична, може да послужи като хранителна добавка при диетите.

 

Наборе.бг