nabore.bg

Архивите са живи

Престъпления от вчера: Разстрелват виден адвокат за 3 бона

Богатството на Георги Добринович се изчислявало на над 1 милион златни лева

 

 Студ и мъгла сковават София на 23 януари 1915 г. След напрегнатия работен ден в късния следобед известният столичен адвокат Георги Добринович се прибира в дома си на ул. Алабин” № 36. Когато към 19 ч. сяда да вечеря, на вратата се позвънява. Без да пали лампата, излиза в коридора и отваря. 

Неочаквано за Добринович в тъмнината изтрещяват няколко револверни изстрела. Атентаторът изкрещява: „Ти трябва да бъдеш премахнат!”. Обръща се и изчезва във вечерния мрак. Евгения, съпругата на адвоката, чува стрелбата и надава силни викове за помощ. Намира мъжа си паднал на пода и стенещ от неистови болки да се държи за стомаха. От горния етаж на сградата слизат съседи, които помагат простреляният да бъде веднага откран 

 

в близката болница на д-р Балсамов.

 

Дошлите полицаи и следователи намират 3 гилзи на площадката пред апартамента. На сутринта в близката улица „Цар Асен” са открити захвърлени два пистолета. По-късно се установява, че с единия от тях е извършено пъкленото престъпление. От разказите на разпитаните съседи пък става ясно, че предишната вечер наоколо се е въртял непознат тип, който подпитвал кога обикновено Добринович се прибира от работа. Адвокатът е опериран по спешност и здравословното му състояние постепенно се подобрява. Когато го разпитват има ли съмнение кой би могъл да стреля срещу него, Добринович не дава никакви обяснения.

 

Какво установява следствието?

 

Георги Добринович не само е известен столичен адвокат. Още 18-годишен е участвал като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. По-късно се подвизава в четата на Панайот Хитов. Включва се и в българското опълчение през Руско-турската война. Учи правни науки в Русия и след завръщането си в българия открива адвокатска кантора във Видин. В средата ан 90-години на ХIХ в. Добринович се премества в София и се захваща с активна политическа дейност. Депутат е в няколко Народни събрания. В същото време обаче започва да се занимава и с лихварство. От раздадените срещу ипотеки заеми прави добри печалби. Съвременници изчисляват богатството на Добринович на крупната за онова време сума от над 1 млн. златни лева.

В началото на декември 1914 г. Викентий Попанастасов, чиновник в Сметната палата, с помощта на своя съученик Милан Манолев се свързва с анархиста Христо (Ицо) Сантов и с Георги Илиев – беглец от армията,

 

който се мотае безработен

 

из софийските сокаци под името Стефан Василев или с прякора Дезертьора. Викентий предлага на Ицо и на Дезертьора да ликвидират Добринович, за което ще получат 3000 лева. Те веднага приемат идеята, но все пак искат да знаят защо трябва да пушнат адвокатина. Попаанастасов им казва, че дължи на лихваря по една полица крупна сума.

В деня на покушението Викентий предава на Георги два пистолета с по един пълнител. Вечерта, облечен в черно пардесю и с нахлупена шапка, Дезертьора звъни два пъти на адвокатския дом. Когато Добринович отваря, натиска спусъка,

 

но револверът засича.

 

Бързо изважда втория пищов и стреля с него три пъти. На следващия ден тримата атентатори разбират от вестниците, че жертвата им е оцеляла.

За покушението срещу Добринович Викентий е осъден на доживотен затвор. Същата присъда получават Ицо и Дезертьора. Но тъй като последният няма 21 години, наказанието му е намалено на 20 години зад решетките. За Милан Манолев като помагач са определени 10 години строга тъмница.

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Викентий Атанасов

Викентий Атанасов

Адвокатът Георги Добринович

Адвокатът Георги Добринович

Домът на Добринович в София

Домът на Добринович в София

Убийците Христо (Ицо) Сантов и Георги Илиев-Дезертьора (вдясно)

Убийците Христо (Ицо) Сантов и Георги Илиев-Дезертьора (вдясно)