nabore.bg

Дом и двор

От тефтера на баба: Растителна защита с природни средства

Най-добрата и екологически съобразна борба с болестите и вредителите по културните растения се води с природни средства. Някогашните българи са знаели много „хватки”, които вече и днешната наука признава и препоръчва. Добре е и вие да ги знаете и използвате.

* Листогризещите гъсеници по овощните и зеленчукови култури се унищожават с ралица. Използва се наземната маса, набрана в началото на цъфтежа, както и събрани през есента или ранната пролет корени. Половин килограм изсушени растения или 50 г корени се киснат  два дни в 5 л  хладка вода. Извлек в същото съотношение може да се приготви и като се вари 80-100 мин. Прецежда се и се съхранява в тъмни стъклени бутилки не повече от 30 дни. Към 5 л работен разтвор се добавят по 8-10 мл прилепител.
* Отблъскващо действие върху поповото прасе има хризантемата. Стъблата й, събрани през есента, се нарязват на ситно и се смесват със семената, които ще се сеят. Ако растенията са вече разсадени, нарязаните стъбла на хризантемата се поставят около корените им.

* Засяването на къдраволистен магданоз предпазва от нападение на филоксера – най-опасната болест по лозата. Просто отглеждайте магданоза в междуредията на директните сортове лози и работата ви е сигурна.

* Къдраволистният магданоз отблъсква и голите охлюви, когато ягодовото насаждение е заобиколено от няколко реда, засети с него.   

 

Наборе.бг