nabore.bg

Докторе, защо?

Растителен глюкозамин срещу болката в ставите

Ставните проблеми са масово разпространени и са пречка за много хора да живеят пълноценно. Например от остеоартрит, според официални статистически данни, в България страдат около 500 000 души. Повечето от хората, които развиват остеоартрит са във възрастта след 45 години, но на практика заболяването може да настъпи по всяко време.

При подобни проблеми от основно значение е приемът на вещества, влизащи в състава на ставите. Лекарствените средства, които се използват за третиране на състоянието, обикновено са болкоуспокоителни и противовъзпалителни. Но те имат множество негативни странични ефекти. Затова е необходимо изследването и внедряването на по-щадящи методи. Глюкозаминът е сред най-ефикасните хранителни добавки за предпазване и облекчаване на болката в ставите. Той стимулира възстановяването на ставния хрущял и предпазва от разрушаването му. В САЩ е проведено изследване от 13 престижни университета. Участие вземат 1500, страдащи от артрит и сходни заболявания. В продължение на 24 седмици на доброволците са давани 1500 мг глюкозамин дневно. Резултатите са повече от добри – всички участници имат подобрение на състоянието си.

До скоро глюкозаминът се е извличал единствено от черупките на ракообразни. Това обаче го е правело невъзможен за използване от хора, алергични към морски продукти, постещи и вегетарианци. Американски учени създадоха глюкозамин от ново поколение, извличан от зърната на житни растения. Растителният глюкозамин е предпочитан в страни като САЩ и Англия, а напоследък става популярен и из цяла Европа. Основната причина е все по-широко разпространената хранителна алергия и непоносимост към морски храни. Някои специалисти твърдят, че растителният глюкозамин се усвоява много по-добре в организма, и затова го препоръчват.

В България този вид глюкозамин се съдържа във фитопродукта FоrFlex (ФорФлекс). Заради напълно естествения си произход и заради хидрохлоридната си формула ForFlex има висока усвояемост от организма  (95 %) и е напълно безвреден.

ФорФлекс съдържа още стандартизирани екстракти от Босвелия и Джинджифил, които заедно действат противовъзпалително и болкоуспокоително. Повече информация можете да намерите на http://botanic.cc/djindjifil-i-bosveliq-pri-bolki-v-stavite/