nabore.bg

Докторе, защо?

Природна аптека: Растения вместо таблетки

Джоджен за добро храносмилане

Стимулира отделянето на стомашен сок и подпомага храносмилането. Препоръчва се след обилно хранене, тъй като предотвратява гаденето, образуването на газове и подуването. Имайте предвид обаче, че запарката от джоджен, ако се пие след 16 часа, тонизира организма, но пречи на добрия сън.

Къпина срещу афти

Отварата от нейните листа лекува ефикасно афти и възпаления на венците. Достатъчно е да правите промивки на устата няколко пъти дневно. А ако случайно сте се наболи на тръните на къпината или на нещо друго /разбира се, не става дума за пирон или друг ръждив железен предмет/, веднага наложете мястото със смачкано листо от растението, за да спрете кръвта. Благодарение на противовъзпалителните и съсирващите му свойства раната ще заздравее много по-бързо.

Мащерка срещу кашлица

Листата й, набрани в началото на лятото /около Еньовден/, се използват в прясно или сушено състояние. Домашно приготвеният сироп от тях облекчава както кашлицата, така и възпаленията на носа, ушите, гърлото и дихателните пътища. Приготвя се на слаб огън от 500 мл вода, 6 г изсушени листа и 500 г мед. Ври докато се сгъсти сиропът, като се бърка непрекъснато.

Невенът – уникален антисептик

Цветовете на градинския невен се берат в разгара на лятото и се сушат. Запарени, те се използват като лосион при леки изгаряния, одрасквания или повърхностни рани. Невенът е верен приятел и на зиморничавите хора. Ако страдате от лошо кръвообращение и краката ви са вечно студени, потопете ги за десетина минути във вода с температура 37 градуса, в която трябва до добавите запарка от цветове на невен и 2 шепи морска сол. Запарката се приготвя от 3 г изсушени цветове, залети с чаша вряла вода и покрити за 10 минути.

 

Наборе.бг