nabore.bg

Хората говорят

Ралица от “Тоника”: Диомов не е бяло петно в живота ми, уважавам го

Лили Иванова ми е орисница в музиката, искам с “Тоника” пак да се съберем, казва изпълнителката на “Здравей, как си приятелко”

 

Ралица Ангелова е част от нежната половина на Тоника СВ и Фамилия Тоника. Името й се свързва с изпълнението на хитове като "Един неразделен клас", Люлякови нощи", "Здравей, как си приятелко", "Мария", "Приятели", "Чуй ме, Дилмано", "Без море живял и си?", "Твоята китара" и др.

Като стане дума за чалга и Ралица от “Тоника” настръхва. По-добре да сменим темата, казва брюнетката и пали цигара. Отсича, че не понася тази музика. “Прилошава ми и физически и психически от нея, но внимавам какво говоря, за да не ме обвинят, че плюя по някого.” Презира и жълтата преса. Писали, че смесва твърд алкохол с бира и припадала. Истината е, че на година й се пада да изпие една малка ракийка.

Пее песните на Лили Иванова,

 

на оградата в бащината си къща в град Левски,

 

от 4 годишна. И си спомня една от най-старите песни на примата като лекичко ни я запява: “Ти, ти, ти... ти, ти, ти, много често мълчиш, търсиш ме, галиш ме, с твоите сини очи. Ти, ти, ти... ти, ти, ти, криеш нещо от мен, зная аз, в близък ден, пак ще дойдеш при мен.” Лили често правеше концерти в Левски. Тогава имаше културен живот, самодейност, симфоничен оркестър, оперети... Спомня си, че веднъж Лили дошла с прословутото си куче - болонка, тогава в началото на кариерата си тя ходи навсякъде с него. “Въртях се на сцената, тя мина покрай мен, погали ме по главата и ме попита каква искам да стана като порасна. Певица! - отговорих. Музиката винаги ме е побутвала отвътре! Родителите ми бяха учители по музика. Баща ми свиреше в симфоничния оркестър в Плевен, преподаваше китара, мандолина, цигулка, свиреше на кавал и акордеон. Майка ми преподаваше акордеон, сега е при мен в София, но пенсията й е много ниска.” И до днес Ралица си ходи в къщата в Левски, пред която навремето нямало дори тротоар. Спомня си игрите на двора, децата, гълъбите. “Липсва ми спокойствието от онова време, сигурността. Много хора се радват на демокрацията,

 

но тя както ни даде, така и ни взе много.

 

Навремето всичко беше лесно, наблизо, къси разстояния. Училището ми беше на сто метра.” Там завършва средното си оброзование, въпреки че директорът на музикалното училище в Плевен я поканил да кандидатства след като я чул да пее. “Не знам защо не отидох. После в Консерваторията някои дисциплини ми бяха трудни.”

Отпива от кафето, а на късметчето й към него пише: консумирайте внимателно! Питаме я консумира ли живота внимателно. “Не казва изпълнителката на “Люлякови нощи”. С храненето е предпазлива. Набляга на плодовете и зеленчуците, рядко яде месо, а когато го прави после съжалява. “Ям малко, а понякога ми се иска да мога повече. Винаги спирам след първото ядене - салата или супа. В лета, в които синът ми е бил при баба си в Левски, аз си купя сухари, малко шунка, сирена и маслини и по цял месец това ям. Простичка храна, смятам, че това ме поддържа добре. Не ям специални неща.” Няколко пъти се е подлагала на диетата на д-р Емилова и е карала на плодове и чай, за да пречисти организма си.

 

Не обича да говори за личния си живот,

 

но споделя, че е родила сина си доста късно, когато колежката й Милица е вече баба. “Не смятам, че това е проблем, но не трябва да се чака последния момент, защото когато жената роди по-късно става по-грижовна на стари години, повече се вторачва в детето. Някои млади отлагат заради кариерата, но при мен не беше така, просто стечение на обстоятелствата. Родих секцио, пожелах го сама, защото сметнах, че е по-разумно, въпреки че лекарите ми казваха, че съм в прекрасна форма и мога да родя естествено. Имам една позната, която роди на 47 и доктора й казал, че може да роди още 3 деца, като кобилка била.” Сега синът на Ралица е на 14 години и главата му вече е пълна с музика - свири на пиано, на акордеон, а отскоро се записал и на пиано, но майка му го съветва да се насочи към сериозна професия, а ако иска да е музикант, да го направи като допълнителна работа.

 

В момента Ралица обучава деца

 

 в центъра за музикални изкуства в читалище “Петър Берон” и това й доставя огромна радост. Записва и по някоя нова песен, но от финансови причине не е правила клип. На въпроса “няма ли да се съберете” с “Тоника” отсича: “Хайде де, и аз това казвам!” Издава, че на 2 август, когато Стефан Диомов ще отбележи 70 години, в летния театър в Бургас ще има голям концерт, с участието на всички приятели.

По повод думите на Ева, че Диомов е бяло петно в нейния живот Ралица коментира: “Не искам да споменавам имена. Стефан Диомов се обиди, няколко месеца не посмях да му се обадя. Бях възмутена, защото той е страхотен композитор, аранжор - инструментален и вокален. Не е редно да се говори така за него.

 

Един ден вдигнах телефона

 

 и му казах, че не мисля лошо за него. С него съм започнала, той ме е взел в групата и не съм съгласна, че е бяло петно в моя живот. Това е недопустимо! Да, има случаи на конфликти, но трябва да гледаме по-мащабно. Ние имаме много песни, хитове, имаме си публика, песните ни са в учебниците по музика. Като отидем някъде ни казват, че сме класика. Стряскам се от това - значи, че сме остарели много.”

Относно пенсиите на заслужилите артисти Ралица казва, че държавата трябва да ги уреди.

 

Нима цяла България не знаеше кой е Борис Гуджунов

 

 и че пее от младини. Има милиони свидетели, възмущава се Ралица и си спомня, че до 1991 г., когато я уволнили от Строителни войски, я водели  по ведомост художничка, а не певица.

За любовта мълчи. Само казва, че не й е провървяло с нея и че...“любовта движи света”, а когато някой мъж създава нещо хубаво, той обикновено е вдъхновен от жена. “Аз не съм усетила да съм била муза за някого, а пък може и да съм била.”

 

Драгомира ИВАНОВА

Вестник „Златна възраст”


Ралица Ангелова

Ралица Ангелова

Групата

Групата "Тоника" десетилетия наред събираше аплодисментите на публиката

Ралица в дует с певеца Георги Дюлгеров на фестивала

Ралица в дует с певеца Георги Дюлгеров на фестивала "Песни за Бургас и морето"

Певицата в компанията на културния министър Вежди Рашидов и певеца Петко Петков от

Певицата в компанията на културния министър Вежди Рашидов и певеца Петко Петков от "Трамвай №5"