nabore.bg

Архивите са живи

Писателят Тошо Лижев: Журналистът Рахо Конфорти дойде в „Народна младеж” от армията на Голда Мейр

Вестникарят не харесва играта на великите футболисти от „Сантос”, нарича ги „бразилски цигани”

 

Писателят фантаст от Варна Тошо Лижев тези дни публикува в сайта Книги-нюз свой спомен за забележителния журналист от стария вестник „Народна младеж” Рахамим Конфорти. С Рахо, както добре го знаеха колегите, са работили почти всички български вестникари от по-старото поколение. Затова публикуваме този текст на Тошо Лижев.

 

Поп служи в празна църква

 

 Колегата от редакцията на вестник „Народна младеж” Рахамим Конфорти, наричан от всички просто Рахо, ми разказва как попаднал в някакво село, чието име не запомнил. Чул песнопение откъм църквата и влязъл. Бил изумен – нямало нито един богомолец, но попът изкарал службата до края. Рахо Конфорти, евреин, участник в партизанското движение, беше станал журналист към петдесетата си година. Беше от онези, които наричат парашутисти, но – тук бе необичайното – назначен като обикновен редактор. Колегите под сурдинка разправяха, че е бил наш шпионин в Израел, където се подвизавал като сержант в армията по времето на Голда Мейр. Когато се завърнал от успешната си мисия, високопоставени другари го попитали с какво иска да се занимава.

 

Искам да си почина, затова ще стана журналист,

 

рекъл Рахо. Пожелал да го пратят в „Народна младеж”, да е сред млади хора. Той не вярваше нито в Йехова, нито в Исус, но за попа разказваше с уважение и – струва ми се – с известно недоумение. Като всеки рационалист. Но Рахо пишеше и стихове и статии в защита на палестинската кауза. (Имаше и сега има такива евреи, това трябва да се знае.) Стиховете пишеше на иврит и можеше да го прави навсякъде и по всяко време. Свидетел съм как веднъж във варненския ресторант „Орбита”, докато чакахме поръчката си, съчини няколко куплета и ги записа на салфетката си. Прочете ми ги на глас, но не пожела да ги преведе.

Може би защото тъкмо ни бяха донесли супата.

 

Рахо коментира играта на Пеле в кръчмата „Ариaна”

 

Редакторът на Наборе.бг откри още една следа оставена от Рахо Конфорти, този път във футболната история на България. В кижката от 1994 г. „Вицове за футбола” („400 от най-солените до най-сладките истории за голаджии, запалянковци и главозамайващи мелета”) се мъдри следния анекдот с участието на вестникаря от „Народна младеж”:

След знаменитото гостуване на бразилския „Сантос” през пролетта на 1959 г. когато Пеле и компанията му завършват наравно с „Б” отбора ни (3:3), а на следващата вечер сразяват българските национали с 2:0, в кръчмата „Ариана” разговарят известните столични журналисти заклетите слависти Алберт Коен и Рахо Конфорти:

-        Бети, щом тези бразилски цигани смазаха елитните ни играчи, значи сме слаба държава.

-        Че, как няма да сме слаба държава, Рахо, като онези тиквеници треньорите на националния тим не включиха нито един играч от „Славия”! А видя ли какво се случи на стадиона в „Овча купел” преди седмица?! Нашите така размазаха сливенските цигани, че при 2:2 реферът бе принуден да свири края на мача!

 

Наборе.бг

 


В тази книга с вицове за футбола е останал спомен за колоритния журналист от

В тази книга с вицове за футбола е останал спомен за колоритния журналист от "Народна младеж"

Прмиерът на Израел Голда Мейр, под чието командване е служил сержант Рахо Конфорти

Прмиерът на Израел Голда Мейр, под чието командване е служил сержант Рахо Конфорти

Почти всяка вечер журналистът Конфорти можеше да се види на някоя от масите на Клуба на журналистите на улица

Почти всяка вечер журналистът Конфорти можеше да се види на някоя от масите на Клуба на журналистите на улица "Граф Игнатиев" 4

Рахо не признаваше даже и Пеле, според вестникаря добър футбол се играеше само в любимата

Рахо не признаваше даже и Пеле, според вестникаря добър футбол се играеше само в любимата "Славия"