nabore.bg

България

За внучетата: Работилница за театрални кукли се открива на 19 септември в София

В софийската градска художествена галерия - ул. „Гурко” 1, на 19 септември, петък от 18,30 часа се открива изложбата „Традиция и настояще на чешката театрална кукла“. След като гостува във Франция и САЩ, българската публика ще има възможност да се срещне с богатството и развитието на чешкия куклен театър.

Експозицията представя 55 експоната, сред които сценични модели, кукли, маски и други обекти .. „Концепцията на изложбата се основава на представянето на многообразието в чешкото куклено изкуство – от най-старите експонати, отразяващи историята на чешкия куклен театър, до най-различни видове кукли от периода на модернизма, като известните фигури на Спейбъл и Хурвинек, до прочутия черен театър. Акцентът на изложбата е поставен предимно върху творби на съвременни чешки художници, работещи за кукления театър на най-значимите чешки професионални куклени сцени – театър „Алфа“, театър „Драк“, „Наивен театър“ в гр. Либерец, театър „Минор“ (като Петър Матасек, Ирена Маржечкова, Иван Несведа, Марек Закостелецки, Роберт Смилик)“, казва кураторът на изложбата и експерт за куклен театър Нина Маликова.

Като допълнение към изложбата, българската публика ще има възможност да участва в уъркшоповете (работилници) на кукления театър за деца и младежи. Творческата куклена работилница ще бъде водена от опитни чешки лектори от сдружението „Кукли без граници“. Двудневните занимания са за деца от 6 до 12 години, които ще могат да изработят собствени опростени кукли и да научат основни неща за анимацията под формата на малка репетиция на куклено представление. Изложбата ще може да се резгледа до 26 септември т.г. в столичната галерия.

Справки на телефон 987-21-81 и http://sghg.bg, sghg@sghg.bg.

 

Наборе.бг

 


Експонати от изложбата

Експонати от изложбата