nabore.bg

Докторе, защо?

Тревога: Пушачите с огромен риск от падане на зъбите

Учените дентолози от университета в Нюкасъл, Англия, провели изследване на група пушачи и открили  симптоми, сходни с тези на хора с хронично болни зъбни венци. Хроничните заболявания на венците, характеризиращи се с възпаление на самите венци, разширяването им и образуването на "джобове", могат до доведат до изпадане на зъбите ако не се вземат спешни мерки и се стигне до тяхното задълбочаване.

Статистиката показва, че пушачите са 6 пъти по-склонни да развият заболявания на венците от непушачите, поради унищожителният ефект на навика, който води до отслабване на имунната система и способността на организма да се бори.

Изследването, което е единствено по рода си досега проследило 49 пушачи души с болни венци. Всички те се опитвали да откажат цигарите, с помощта на психолог и в някой случай на никотинозаместваща терапия или лекарства.Успоредно с това били лекувани и заболяванията на венците им.

След година на една пета от участващите, които успели да се откажат от порочният навик, венците им били в изключително по - добро здравословно състояние в сравнение с тези, които не успели да прекратят пушенето.

Причината за заболяването е бактерия, която се образува в плаката, лепкавата бяла течност между зъбите, когато не са добре измити.Бактерията възпалява зъбните венци, и те започват да се разширяват и да се отдалечават от зъбите.Успоредно с това се разрушава и косата която задържа зъбите в устната кухина, в следствие на което след време довежда до окапване на зъбите.

Целта на английските учени е да публикуват резултата от изследването, като по този начин да дадат още една причина за отказване от цигарите, които в Англия са около 12 милиона или 1/4 от пълнолетните хора в кралството.

 

Наборе.бг