nabore.bg

Докторе, защо?

Едно на ум: Пълните хора хъркат по-често

По време на сън намалява тонуса на мускулите на горните дихателни пътища и техните стени се отпускат. Преминаващият въздушен поток увлича тези отпуснати стени и те започват да вибрират, издавайки характерен звук. Силата му достига понякога до 80 децибела.

Вибрират основно мекото небце и гласните връзки. Често хъркането настъпва след натрупване на секрети, които пречат на въздушния поток. Други условия, улесняващи появата на проблема са: наднорменото тегло; навикът да се спи по гръб; злоупотребата с алкохол и тютюнопушене; приемането на някои медикаменти.

С напредването на възрастта хъркането се увеличава. Липсата на лечение задълбочава проблема и поражда риск от развитие на сънна апнея  -спиране на дишането за 10 или повече секунди. Това се наблюдава при около 30% от възрастните. Днес за терапия на хъркането се предлагат: различни хранителни добавки; устройства от висококачествен силикон, които се поставят на носа; маски, подаващи кислород и др. Хирургичната намеса е също начин за  лечение /Например, при изкривяване хрущяла на носната преграда/. Във всички случаи хъркането намалява, когато се нормализира телесното тегло.

 

Наборе.бг