nabore.bg

Тежката дума

Психоложката на Би Ти Ви Ани Владимирова съветва: Общуването с внуците подмладява

Търсете източници на оптимизъм - не се затваряйте в себе си и в третата възраст

 

Ани Владимирова е психоложката, позната ни от тв форматите "Биг Брадър", "Цената на истината", "Байландо", "Истината за нас", а в момента е главно действащо лице в предаването “Истински истории” по bTV. Създател е на първия сайт за онлайн психологически безплатни консултации и терапия.

Според нея е много важно дали приемаме възрастта си като залеза на живота или като златна възраст. Убедена е че трудът и всяка инвестиция в главата, свързана със знания, опит и интереси ни помага да остареем по-спокойно и красиво. Съветва всички в златната възраст да търсят източници на оптимизъм и да благодарят на децата си.

Трудът помага

 

да остарееш по-спокойно

 

независимо дали той е физически или интелектуален. Има жени, които по цял ден говорят по телефона и клюкарстват, а има и такива, които плетат чорапи на внучетата, общуват с тях, правят компоти и творят нещо с ръцете си. Това е първата противоотрова на депресиите и лошите мисли. Възрастните трябва да се трудят, а не да отпускат, обяснява психоложката и добавя доказателството, че мъжете, които имат хобита имат много по-малко проблеми при остаряването. “Само стоенето до водата и сред природата те кара да релаксираш и ти действа хармонизиращо. Това е много по-добре, отколкото да стоиш по цял ден и да слухтиш какво се случва в комшиите.

Според Ани Владимирова, един от най-големите проблеми на третата възраст е това че спираш да правиш дългосрочни планове. Друг проблем е, че започват да изчезват връстниците

 

и няма с кого да поговориш.

 

Третият голям проблем е че светът се променя до неузнаваемост за теб. “Има хора, които не разбират половината от нещата, които се говорят по телевизията, защото нямат и понятие от джиесеми, интернет, друга техника и термини. Точо затова съм убедена, че най-важното нещо, което трябва да направите е да запълните въображението си и мислите си с някаква информация отвън, за да усещате, че сте живи. Да четат книги, да слушат музиката, която харесват, да творят с ръцете си и да си намерят хоби. Да четат вестници от които могат да научат нещо ново и полезно за тях самите като ново лекарство например или за съветите на някои специалист. Често възрастните правят грешката да си купуват жълти вестници, които преливат от злоба и омраза. Това се случва понеже имат нужда от силна емоция, от нещо което да ги разтърси и да им покаже, че не са най-зле. “Търсете източници на оптимизъм и смисъл, а не такива, които ви дърпат надолу”, съветва психоложката.

 

Много помага и връзката с младите.

 

Не я прекъсвайте и не бъдете от онези, които по цял ден седят и обясняват, че младото поколение за нищо не става.

Общувайте с внуците си, поощрявайте ги разказвайте им, обичайте ги. Тогава и те ще станат по-читави. Първо чакате внучето да се роди, после да стане първокласник, абитуриент, да ви се роди и правнуче. Това е нишката от кълбото, която ще ви държи на светло и осмисля живота.

Не се самосъжалявайте. Въпреки тежките обективни причини свързани със здравето и финансите. Продължавайте да търсите помощ и варианти, понякога те излизат от невероятни места, а не като онзи възрастен човек, който разбрал, че има рак на простата и казал, че умира, легнал и умрял наистина.

“Аз живея във вход без асансьор и всеки ден чувам една баба с две метални патерици, с които постоянно тропа и която постоянно се кара и светът й е крив, обаче е много красива. От онези стари софиянки, които ходят с рокли на цветя и със сламени капели и с една красиви сини очи. Когато я видя най-искрено й правя комплимент. Първия път ме погледна с недоворие, после си замълча,

 

третият път беше щастлива.

 

Видях как за няколко месеца тя се промени и не й се чуваше гласа в коридора. Понякога някакъв много малък жест може да ти даде воля за живот.  Например, когато сменихме вратата за мазето и тя нямаше пари за ключ, аз извадих ключ и й дадох. Тя ме гледаше като извънземна, не можеше да повярва. Смятам че човек умишлено трябва да си налага мисълта, че не всички хора са лоши, че има добри хора и трябва да ги търсиш до дупка.”

Религията много помага на старини категорична е Ани Владимирова. Въпреки че това е едно поколение, което беше ощетено на тема вяра. Самоубийствата при вярващите хора клонят към тула, защото те знаят че това е непростим грях, знаят, че всеки проблем е от Господ и им се дава, за да се преборят с него. Имат утеха, че Бог се грижи за тях и това е много силно. “Аз самата мога да кажа, че от опита си в живота, това ми е помогнало повече от всичко - вярата, смирението и надеждата, която с любов трябва да носиш.

 

Сериалите по телевизията също помагат,

 

обяснява психоложката. Така възрастните спират да мислят за собстветите си проблеми. Имаш чувството че си се качил на един влак и знаеш къде отиваш с него и цяла нощ чакаш да дойде следващия ден, за да видиш дари Изабела е бременна. Съветва още да се научим да благодарим и на децата си и да не смятаме, че са ни длъжни. Вярно е, че една от десетте божи заповеди е да почиташ родителите си, но не бива да забравяме и че никой от нас не се е родил в следствие на подаване на молба към майка си и баща си да го създадат. Това си е тяхната радост, удоволствие и семеен живот. Те са избрали как да ме възпитават и да ме гледат. И ако аз съм цвете, което е щастливо от нивата в която е порастнало аз ще се връщам и ще ашладисвам и ще пръскам семена, ако не ми е добре, аз ще бягам оттам.

Всеки може да загуби живота си излизайки на улицата, казва Ани. Има една много хубава техника, която психоложката прилага на пациентите си,

 

които са вкопчени в живота.

 

Пита ги: “Ако по медиите съобщят, че след два часа метеорит ще удари земята и всички умираме, какво ще направите през тия два часа? “Половината нямат отговор. Някои казват, че ще се обадят на тоя или онзи за да му кажат, че го обичат. Аз им отвръщам, че няма да се обадя на никой, защото всеки ден го казвам на хората които обичам”, отсича Ани Владимирова. Добавя и че ще направи най-големите идиотии, за които не е имала време и напомня: “Във всеки един момент трябва да се радваме на всичко, което ни дава живота. Всичко!”

 

Драгомира ИВАНОВА

Вестник „Златна възраст”

 


Психоложката Ани Владимирова

Психоложката Ани Владимирова

Популярността на Владимирова порасна толкова, че тя отдавна е кориците на дамските списания

Популярността на Владимирова порасна толкова, че тя отдавна е кориците на дамските списания

ТВ психоложката се весели в дискотеката

ТВ психоложката се весели в дискотеката