nabore.bg

Архивите са живи

Минало незабравимо: Прокурор гони журналисти заради Хисарския поп

Светият Синод искал да отлъчи от църквата народния любимец

 

В началото на 80-те години в България тръгнаха апокривно разпространяваните песни на “Хисарския поп”. Съвременното младо поколение нищо не е чувало за този самобитен певец, който шоуменът Слави Трифонов нарече в предаването си “баща на поп-фолка”. Касетите със записи на Димитър Андонов (легендарния Хисарски поп)

 

се разпространяваха нелегално

 

и хиляди българи ги слушаха с удоволствие. Чистите записи създаваха илюзията, че са правени в църква. Легендата се подхранваше от различни слухове, че певецът е свещеник, който вместо молитви и църковни песнопения, изпълнява автентични градски песни. Истината е, че Димитър Андонов продаваше самобитната си чалга, за да изкара някой лев отгоре. Приказваше се, че местните власти в град Хисар яко са го подгонили, а старците от Светия синод искали да го отлъчат от църквата.

По онова време работех във вестник “Труд” и заедно с колегата Радко Трифонов решихме да прескочим до Хисаря и да се запознаем с попчето. Докато пътувахме до курортното градче кой знае защо си го представяхме едър, с буйна черна брада, непокорен и гръмогласен…

В Хисаря се срещнахме с Димитър Андонов -

 

щатен културно-масовик на курорта

 

и разбрахме, че никога не е бил свещеник. За по-младите читатели ще обясня, че културно-масовиците (имаше и такава длъжност по онова време) се занимаваха с много неща - от художествената самодейност и колективните посещения на театър и кино до създаването на подходяща атмосфера по софри и другарски компании. Видяхме с очите си как Димитър Андонов свиреше с акордеон и пееше по хисарските улици. Следваха го тълпи от хора, повечето красиви млади жени, които се просълзяваха от думите, които редеше:

“Скитник да бъда по света -

такава е моята съдба.

Прости ми, татко,

за дните  пропилени.

Прости ми, майко,

за нощите кошмарни.

Но прошка не искам от теб,

моя приятелко добра,

защото ти сърцето ми разби!…”

Набеденият музикален конспиратор си беше един интелегентен млад човек,

 

талантлив музикант и композитор.

 

Красивото му лице излъчваше обаяние, а мекият му кадифен глас покоряваше. Същата вечер в една от почивните станции изнесе голям концерт. Залата беше препълнена - дълга опашка се извиваше край сградата. Димитър не само пееше, но между песните разговаряше с публиката - приличаше на истински проповедник. Слушаха го при пълна тишина.

По същото време от официалните музикални кръгове в столицата тръгнаха обвиненията към Хисарския поп - замърсявал интонационната среда на обществото. Обвиняваха го, че текстовете му извършват идеологическа диверсия. Много от мелодиите

 

не беше разрешено да се изпълняват на публични места.

 

Върли защитници на тази фалшива музикална чистота бяха някои композиторски величия. Много по-късно, след промените на 10 ноември, едно от тези величия, което яростно нападаше Димитър Андонов, вече редовно участваше в журитата на поп-фолкфестивалите в Сандански и Петрич.

Като си поговорихме с певеца, той ни обясни, че песните му са част от лечението, което дарява лековитата минерална хисарска вода. Хисарският поп ни разказа, че подарил своите касети на много хора и така музиката му тръгнала из цяла България.

Вечерта седяхме в една от хисарските кръчми. Колегата Радко Трифонов въздъхна дълбоко по едно време и каза:

- Че този Димитър си е българският Микис Теодоракис. Ще го защитим - каквото и да ни струва!

Изглежда, че в градчето се беше разчуло за двамата журналисти от София, които се срещат с “попа”. Отнякъде на масата ни изникнаха двама високи скулести мъжаги - отдалече си личаха, че са от “службите”. Започнаха цинично да ни заплашват, че “ще ни случи нещо”,

 

ако не се изметем бързо от градчето. 

 

Като се прибрахме с Радко в София публикувахме в “Труд” статия за Хисарския поп. Тя начаса възбуди гнева на музикалните специалисти, както и на властта. Срещу нас заваляха опровержения и заплашителни писма. Обвиненията срещу нас стигнаха до там, че бяхме предадени за проверка от Пловдивската прокуратура. Един от местните прокурори съвсем сериозно се зае с нас. В защитата си не бяхме сами. Обширна статия за автентичните градски песни и певеца Димитър Андонов написа големия писател Генчо Стоев. Публикувахме я. В статията си Генчо пишеше: “В България

 

не може да има забранени песни,

 

не бива да се забраняват певци и да се преследват журналисти заради любов към фолклора”. Писателят призоваваше властите от Пловдив вместо прокурорско преследване да ни наградят, защото заедно с Димитър Андонов прославяме Хисаря.

В трудниге години Хисарският поп оцеляваше със свирните си по сватби, по панаири и селски сборове. Оркестърът му “Аугуста” ––(преди това оркестър “Асеница”) стана известен из цяла северна, западна и южна България. След като го уволниха от щатна работа в курортния комплекс, му остана да си вади хляба с музика.

Знаменитият кавалджия

 

Теодосий Спасов е чиракувал

 

 при Хисарския поп. Големият музикант и сега не отрича, че се учил на ония дълбоки народни мелодии от Димитър Андонов. Парадоксалното е, че години наред пловдивската дирекция “Музика” не оцени таланта на певеца и никога не му даде професионална категория, без която не можеше легално да концертира. Фолклъвицата Кати споделя, че от малка е израсла с песните на Попа и той е вдъхновявал и други нейни колеги. Райко Кирилов смята, че Хисарският поп е добил известност, защото е бил забраняван от властите, а хората умират да слушат забранени неща…

След идването на демокрацията съдбата бе по-благосклонна към Димитър. Днес той се занимава с хотелиерство в Хисар.

 

Попа продължава да пее

 

 и все така да привлича стотици хора, макар че младото поколение почти нищо не знае за него. Преди години Кеворк Кеворкян засне рецитал от най-хубавите песни на Димитър Андонов. Месеци наред певецът чакаше с надеждата да се появи в предаването “Всяка неделя”. Въпреки усилията на Кеворк да покаже народния любимец пред милиони зрители, тогавашното ръководство на БНТ забрани излъчването му. За първи път Слави показа Димитър Андонов -Попа в своето шоу по БиТиВи.

 

Йордан ЯНЕВ


Попа в дует със Слави Трифонов

Попа в дует със Слави Трифонов

Димитър Андонов (Хисарският поп)

Димитър Андонов (Хисарският поп)

Радко Трифонов,бивш заместник главен редактор на в.

Радко Трифонов,бивш заместник главен редактор на в. "Труд" бил проверяван от прокурора

Дамян Обрешков, главен редактор на в.

Дамян Обрешков, главен редактор на в. "Труд"

И днес Димитър Андонов е заобиколен от хубави жени

И днес Димитър Андонов е заобиколен от хубави жени

И писателят Генчо Стоев защитил певеца

И писателят Генчо Стоев защитил певеца

ДОКУМЕНТИ