nabore.bg

България

Професор направи щедро дарение в Троян

 

Светилото в онкохирургията проф. Иван Гаврилов, завеждащ клиниката по гръдна хирургия в Онкологичната болницата в София е направил сериозно дарение по случай 100-годишнината на гимназиалното образование в Троян, която се чества през тази година. 

Професорът дарил картина – портрет на патрона на училището Васил Левски, икона на първоучителите св. св. Кирил и Методий, книги – негови авторски и други, исторически, посветени на велики за България събития, плюс немалката сума от 5000 лв. Дарителската воля е парите да се използват за награди за изявени ученици през следващите пет години. 

„Този юбилей е наистина важен и аз държа да съм първият, който ще направи дарение за него”, заявил проф. Гаврилов при връчването на подаръците. „Човек може да бъде учител и будител през целия си живот“, добавил още големият български медик. От името на СОУ „Васил Левски” директорката Розалина Русенова благодарила за щедростта и в знак на признателност връчила на професора плакет с лика на патрона на училището Васил Левски. 

Професор Гаврилов е известен с дарителските си жестове и се знае, че е особено щедър към храмове на православната ни вяра. Скъп подарък от него има и в троянската църква „Св. Петка” - икона на светицата, закриляща града ни. Именитият хирург е свързан с Троян и професионално – от години той има приемен ден в троянската болница и е помогнал на десетки троянски пациенти.

 

 

 

Източник: http://statii.troyan21.com

Проф. Иван Гаврилов в СОУ „Васил Левски”

Проф. Иван Гаврилов в СОУ „Васил Левски”