nabore.bg

Интервю

Проф. Христо Мермерски: Телевизиите бълват вредни, мазни и солени рецепти за манджи

Ути Бъчваров проповядва престъпен начин на хранене, българинът няма мярка на масата

 

Проф. Христо Мермерски е посветил 60 години от живота си на лечението чрез хранене. Казва, че най-полезното лекарство, но и най-голямата отрова за човек е храната. Роден през 1934 г. в село Ботево, Врачанско. Завършва Селскостопанската академия. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет, САЩ, през 1980 г. Работил е като зам.-генерален директор на “Агропромкомплект”. Бил е зам.-министър на земеделието.

-Проф. Мермерски, излезе класация на дебелите нации, според която българите сме на първо място, защо?

-Нямаме култура на хранене. Българинът няма мярка - сяда вечер на банкет, изяжда една салата от туршия и я полива с ракия. После му слагат ордьовър със салами, саздърми, които са ужасни. После супа, второто ядене с вино. Десерт, плодове и ако се сетят още нещо друго. И този стомах се чуди откъде да започне. Едно има алкална реакция, друго кисела, трето неутрална. И се получава тежест. Това е първият етап на преждевременната смърт. Инсултът, инфарктът, атеросклерозата са все болести главно на неправилно хранене.

-Критикувате кулинарните предавания, които ни зомбират с нездравословни рецепти?

-Наскоро по БНР една журналистка даде следната рецепта: „Взимате 700 г. брашно, 350 г захар, 250 г мед, масло и мая и направете този сладкиш...“ Това е страхотна безпросветност. Можете ли да си представите каква взривоопасна, по отношение на въглехидратите, смес се получава. И всяка неделя тази жена ни облъчва от ефира с подобни безумия. Предаването на Ути Бъчваров е същото. Показват го по 4 пъти на ден. Това е проповядване на престъпен начин на хранене. Когато започне да се готви нещо, трябва да се знае за кого е предназначено ястието. Не може да се готви въобще... И не само Ути, телевизиите бълват вредни, мазни и солени рецепти за гозби.

-В книгите си пишете, че природата е най-добрият лек, как храната ни цери и разболява?

-Счупи черупката на един орех. Ще видиш, че прилича на мозъка на човека. Това не е случайно, защото след лимона и меда орехът е уникален с две неща. Той възстановява клетките на мозъка и запазва паметта на човека. Затова аз препоръчвам и на по-възрастните, и на младите, да смелят 30-50 г орехи, да прибавят хубав мед и се получава една великолепна питка. Докато в луканката, саздърмата или саламите, които се ядат има толкова сол, че съдържанието й надвишава 5-10 пъти количеството, което е необхидимо на организма. За да запазят свежестта и цвета на луканката и да не се разваля, й слагат нитрати. Те преминават в нетрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб, за пикочния мехур и т.н. Каквито й преработени продукти да вземете, те са натъпкани със сол. В училищните лафки продават храни – отрови. Затова се смъкват годините на инфарктно болните. При неправилно хранене получаваш диабет, увреждат се бъбреците, черния дроб, сърцето, разболяваш се от подагра. Не случайно наричат подаграта царска болест, защото е болест на тези, които много ядат. Всъщност, лечението чрез хранене не е мъчително, напротив може да ни доставя удоволствие. Всички лекари се кълнат в Хипократовата клетва, а основната мисъл на Хипократ е -„Нашата храна трябва да бъде нашето лекарство и нашето лекарство, трябва да бъде нашата храна“. В същото време в България те не изучават лечебните свойства на храната.

-Кои храни ни лекуват?

-Първата група са зеленчуците. Втората – плодовете. Третата - гроздето - уникално. Четвъртата е червеното вино. Петото е медът с неговите производни. Хората не знаят, че от 24 микроелемента, необходими за човешкото тяло, 22 ги има в меда. Медът, поради това, че събира нектара от различни билки, съдържа най-ценните им качества. Разбира се, медът трябва да е истински и закупен от проверен производител, защото в магазинната мрежа т.нар. мед не е нищо повече от химия и вредна глюкоза. Следва млякото с неговите производни. Седмото са бобовите култури. След това са маслодайните култури от типа на слънчогледа. Ако изядете 40 г непечени слънчогледови семки, то вие си набавяте голям запас от витамин Е. Това е витаминът с най-противораково действие. Стигаме до черния шоколад, който влияе добре на сърцето. И на последно място, но не и по важност - рибата.

Последните изследвания за рака доказват, че хората, които консумират храни с голямо количество витамини от типа антиоксиданти или витамините А, С, Е, не страдат от рак. Например морковите..., но не знаят, че ако ядат морков, без да сложта мазнина в салатата, най-полезната му съставка не може да се усвои от организма, защото витамин А е мастно разтворим. Ще ви предложа една рецепта: настъргват се 3-4 дребни моркова, към които се добавя сурово пресован зехтин, заедно със смляно слънчогледово семе. Сместа се обогатява с  малко мед, може да добавите и една лъжица смляно ленено семе. Получава се нещо уникално за имунната система. Съчетанието на моркови с мед е много полезно. Подобрява зрението, а витамин А е важен за хубавата кожа. С лененото семе доставяме на организма си витамин Е, който има силно противораково действие, както и витамин А. Бобът и бобовите култури най-много смъкват холестерола. Американците препоръчват всеки ден човек да изяжда по една кафена чаша фасул. Още повече, че той е лакарство против рак на стомаха и на дебелото черво. Знаете ли, че в три чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони? Даже един лекар казва: “Ако не можеш да ядеш люто, вземай го като лекарство.” То помага на хора, които страдат от емфизем на белите дробове, които имат проблеми с много храчки от дробовете, които ги задушават.

-Имате уникална рецепта, с която сте спасил много хора от високо кръвно, ще я споделите ли?

-Сварявате от вечерта едно яйце, важно е да е прясно, да не е старо. Потапяте го с  чурепката в една чаша ябълков оцет – истински. На сутринта, когато го вадите черупката я няма. Има само една ципа, която се маха. Слагаш малко солчица и изяждаш яйцето. Важно е един час след това да не се яде нищо. Има хиляди случаи, които са се излекували. Интересното е, че по-младите хора, които имат 170 горна граница още на 5-6 ден кръвното им е в граници. По-възрастните може да се наложи да се явят на поправителен изпит. Да повторят процедурата. Такива като мен 80-82 годишни може да се явят трети път на поправителен, а има и други, при които нещата са по-сериозно и може да не подейства.

-Болните от диабет какво ще посъветвате?

-Ние лекуваме диабет! Всъщност природата лекува, не ние. Има случаи на спрели инсулин, които съм описал в книгата ми. Стремим се да не се стига до инсулин. Едната рецепта е с топчета от прополис – ако от прополис се направят две топчета с големината на грах и се изпият с топла вода или мляко, той помага и на болните от диабет, като им понижава кръвната захар още на следващия ден. Има и рецепти с живовляк, с нахутени семена. Лекуваме и диабетна полиневропатия.

-Господ ни е дал много блага на нас българите, киселото мляко е едно от тях, какви са ползите му за организма?

- Жените след 50-те не знаят, че ако искат да се спасят от остеопорозата - няма по-лесно усвояем калций от калция в млякото. Затова е добре да изпиват по 1-2 чаши мляко или да ядат поне една кофичка кисело мляко. По-добре е възрастните хора вместо да вечерят, да изяждат кофичка с кисело мляко. Киселото мляко, което аз и моят син създадохме е уникално и с целебни свойства, защото съдържа цели 6 пробиотични бактерии и един пребиотик. Докато пробиотиците са живи бактерии, то пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на т.нар. добри бактерии. Върху него се захващат пробиотичните бактерии и изяждат всички мръсотии, натрупани в организма ни от лошата храна, вода и замърсения въздух.

-Как да пречистим организма си?

-Направете една супа, в която ще сложите колкото се може повече зеле, моркови, карфиол, може и фасул. Сложете повечко олио, защото постните храни го обичат. Овкусето го с едно бурканче лютика и разбира се огромно количество лук и яжте от него три-четири дни. Става така, че ядеш непрекъснато и непрекъснато ти се яде, ако го направиш както трябва, и организмът е пречистен.

 

Интервю на Драгомира ИВАНОВА

 


Проф. Христо Мермерски

Проф. Христо Мермерски