nabore.bg

Интервю

Кардиохирургът проф. Генчо Начев: Лекарите ни бягат - България не е подредена страна

Проф. д-р Генчо Начев е роден на 9 ноември 1951 г. в Казанлък. Започва кариерата си като хирург в Стара Загора, а после във Военна болница - Пловдив, и в Клиниката по сърдечносъдова хирургия в МА - София. Бил е зам.-директор и директор на НЗОК. От 2006 г. ръководи болницата „Св. Екатерина". Награден е с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина". Има над 260 научни труда. Съавтор е на книгата "Историята на 23-и пехотен Шипченски полк".

- Проф. Начев, има ли заболявания на сърцето, които са по-характерни за възрастните хора?

- С напредване на възрастта, напредва и атеросклерозата, което е генерализирано заболяване на съдовете. Разбира се, в отделните органи се проявява различна симптоматика и по различно време. Но във всички случаи рискът от това заболяване с напредване на възрастта се покачва. Ако искаме рискът да се сведе до минимум, трябва да се спазват няколко неща. Първо е диетичен режим - да се избягват храни с мазнини, тлъстини, пържено и т.н. Да се консумират повече зеленчуци и плодове, или когато има финансова възможност - постни меса. По-полезни са белите меса - риба, пилешко. Ако се яде агнешко, нека не е тлъсто, и в никакъв случай - кожата. Втори важен фактор режим на движение – да не се залежават хората. Когато е възможно сутрин или вечер, когато е по-хладно трябва да има разходки - доколкото физическата кондиция позволява. Третото важно правило - да се регулира и контролира нивото на кръвното налягане. Всяко повишено кръвно налягане (хипертонията) е един рисков фактор за напредване на атеросклерозата и за увреждане на органите - основно на сърцето и мозъка. Ако човек е с повишена кръвна захар – да влезе в нормата, т.е. да си взима редовно лекарства за това. Повишената кръвна захар е второто заболяване, което задължително трябва да се контролира.

 - Къде сме ние в световната статистика за хипертонията, професоре?

- И тук България е в списъка на лошите рекорди. Ние сме една от страните с най-често срещана хипертония сред населението. По неофициални данни 2,5 милиона българи – някои говорят и за 3 милиона, страдат от различни форми на повишеното кръвно налягане.

- Годишно около 500-600 лекари напускат България. Как да ги задържим?

- Според мен те напускат страната поради три основни причини. Първата е професионалното им развитие. У нас младите лекари нямат достатъчна гаранция за това как ще се развият професионално в следващите години. Там, където отиват, това непременно ще им се случи. Втората причина е, че избират да отидат в т.нар. уредени страни, в които всичко е законово определено. В тях нарушението на закона води до строги последствия. Последствия, които са разписани именно в закона. В България те не живеят в подредена страна. У нас всекидневните проблеми са ясни - като започнем от бита, транспорта, инфраструктурата и стигнем до какво ли не. Третата причина е, разбира се, е  заплащането. 

- Като ръководител на големи болници, как според вас може се подобри днешното трагично състояние на спешната помощ?

- Ситуацията в спешната помощ е: първо – кадрови проблем. Липсват достатъчно квалифицирани лекари. Второ – няма добро оборудване на линейките съгласно европейските норми. И третият проблем е в лошата комуникацията между спешните екипи и болниците. Няма един създаден протокол, т.е. правила, от който да се знае, че за травма пациентът трябва да се закара на съответното място. А ако има съмнение за инфаркт, трябва да се закара на друго място. По този начин се пести време и човешкият живот е спасен.

 

Интервю на Адриана ЧАНЕВА

Вестник „Златна възраст”


Проф. д-р Генчо Начев

Проф. д-р Генчо Начев