nabore.bg

Свят широк

Антика за ценители: Продават ЗиЛ-а на Елцин и Горбачов

Бронираната лимузина от 1989 г. е един от най-добре защитените автомобили в света

 

Ако ви се намират 1,69 млн. долара, можете да купите някогашната лимузина на руските лидери Борис Елцин и Михаил Горбачов. Пробегът й е едва 29 403 километра и е в отлично състояние. Този ЗиЛ-41052 е един от най-защитените автомобили в света. При разработването на правителствените бронирани автомобили е използвано необичайно техническо решение – изградени са около бронирани капсули, докато обичайната практика е да покриват панелите на колите със защитното покритие. Тестовете доказват далновидността на това решение. Друга негова особеност е, че този автомобил не може да бъде преобърнат. Това е заради особеностите на рамното му шаси, а и масата му е 5255 кг.

Двигателят е 7,7-литров бензинов 8-цилиндров с мощност 315 к.с. и въртящ момент от 608 Нм, куплиран с 3-степенен автоматик. По-подходящ е за бронетранспортьор или лек танк, нищо че е взет назаем от ЗиЛ-4104. Само ще споменем, че за него са необходими 12 л масло и  21,5 л охлаждаща течност.

От съвременна техническа гледна точка ЗиЛ-41052 е безнадежно стар, но пък сам по себе си е уникален и всеки колекционер би му се зарадвал.

 

Агенция Speed-Press


Снимки: Агенция Speed-Press

Снимки: Агенция Speed-Press