nabore.bg

Докторе, защо?

Добре е да знаете: Причини за възникване на запек

Освен начинът на хранене и липсата на движение, може да има редица други причини за настъпване на запек.

 

Хормонални нарушения

 

Категорично хормоните могат да повлияят на движението на червата. При хипотиреодизъм (хипофункция на щитовидната жлеза) или при повишени нива на паратхормона (чрез повишаване нивата на калций в кръвта) са състояния, които могат да предизвикат запек.По време на бременност – заради повишените нива на естроген и прогостерон  - също може да настъпи запек.

 

Заболявания, които засягат дебелото черво

 

Има много заболявания, които могат да повлияят върху функцията на мускулите и / или нервите на дебелото черво. Те включват диабет, чревна псевдонепроходимост, болест на Хиршпрунг. 

 

Заболявания на централната нервна система

 

Някои заболявания на мозъка могат да причинят запек, включително болестта на Паркинсон, множествена склероза.

 

Инерция на дебелото черво

 

Инерция на дебелото черво е състояние, при което нервите или мускулите на дебелото черво не работят нормално. В резултат на това съдържанието на дебелото черво не се задвижва през дебелото черво както обикновено. В някои случаи, причината е, че мускулите или нервите на дебелото черво са заболели. Инерция на дебелото черво също може да е резултат от хронично използване на лаксативи.

 

Употреба на лаксативи

 

Колкото и да звучи парадоксално, една от причините за настъпване на хроничен запек може да бъде именно честата употреба на драстични лаксативи, които изтъняват стените на червата. Те стават „мързеливи“ и перисталтиката им се нарушава. Асоциация за изследване на чревните нарушения доказва, че постоянната употреба на лаксативи може да доведе до увреждане на мускулите и нервите на дебелото черво.  Затова преди да пристъпите към „тежката артилерия“, убедете се, че сте опитали всичко останало – увеличете  течностите, движението, фибрите.

 

Диета

 

Фибрите са от изключително значение за поддържането на меки, обемисти изпражнения. Диетите, които са с ниско съдържание на фибри могат да предизвикат запек. Най-добрите природни източници на фибри са плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни.

Предпочитайте лаксативи, които увеличават и омекотяват изпражненията без да дразнят чревната лигавица. Такива са фибрите и особено обвивки от семената на Псилиум. Тази билка е позната от хиляди години в Аюрведическата медицина като най-безвредното и меко слабително. Лаксал събира в нежните си целулозни капсули фино обработени обвивки от семената на органичен Псилиум. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта.

 

www.botanic.cc

 


Растението Псилиум

Растението Псилиум