nabore.bg

България

Президентът заключи кабинета си за пенсионерите

Оглушително мълчание на “Дондуков” 2 за проблемите на възрастните хора

 

Президентът на Република България, човекът, който по конституция обединява всички българи, отказва да разговаря с представители на пенсионерските организации от 3 години. Въпреки настоятелнитеа им призиви за среща с Росен Плевнелиев, на която да изложат жестоките, нетърпящи отлагане проблеми на възрастните хора, вратите на президентската институция остават плътно затворени за тях. На “Дондуков” 2 цари оглушително мълчание.

Така на практика Плевнелиев обединява само две трети от българските граждани. Останалата третина, най-онеправданата и мизерстваща част от нацията - беловласите хора, остава извън вниманието на президента.

“Лично аз изпратих две писма до президентството с искане за среща - заяви специално за “Златна възраст” независимият депутат Велизар Енчев, който е   официален говорител на пенсионерските организации у нас. - Няма абсолютно никаква реакция, никакъв отговор. И Плевнелиев, и предишният президент Георги Първанов са като сиамски близнаци - и двамата са глухи за проблемите на възрастните хора.”

“Българските президенти традиционно бягат от срещи с нас, пенсионерите - казва Венелин Новаков, национален координатор на “Социална солидарност”. - Поведението на Росен Плевнелиев показва пълна липса на интерес към тежкото положение на възрастните хора. Внесъл съм 4-5 писма със заверени входящи номера. Искаме пенсиите да бъдат преизчислени така, че поне да съответстват на минималните европейски пенсии, евентуално минус 100 евро. Но всеки път се натъкваме на твърд отказ от страна на президента да разговаря с нас.” Упорития отказ на държавния глава да обсъжда проблемите на пенсионерите с техни представители се потвърждава от проф. Цветан Минков, председател на Съюза на пенсионерите-2004 - най-масовата организация на беловласите, и Костадин Недев от Българска асоциация на пенсионерите. Ние сме поставени в ситуация да нямаме право на живот, заявяват те.

“Ще внеса предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване, която да задължава правителството да осигурява 13-та пенсия, а не коледна добавка, за всички категории пенсионери, и това да става със закон, а не по волята на премиера, който и да е той”, отсече накрая Велизар Енчев.

        

От вестник „Златна възраст”