nabore.bg

България

Вестник „Преса”: Президентът шокира със слабите си исторически знания

Държавният глава трябва повече да чете, а не да говори на едро, твърдят историците

 

Президентът Росен Плевнелиев изненада историците с твърдението си, че през последните 70 години имало мир в Европа, съобщава вестник „Преса”. Държавният ни глава заявил това по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за Украйна. Същата теза бе записана и в проектостановището на съвета, което лидерът на „Атака“ Волен Сидеров размаха пред журналисти по-късно. Националистът напусна гневен сградата на „Дондуков“ 2 и обвини държавния глава във васално поведение към САЩ: „Казах му на Плевнелиев да не става смешен с твърдението си, че Русия анексирала Крим и Севастопол след 70 години мир в Европа.“

А ето какво са казали по този повод пред „Преса” двама изтъкнати български историци:

Професор Андрей Пантев: Твърдението е комично. Нека президентът Росен Плевнелиев си припомни само един-единствен факт. Защо бе бомбардирана болницата в Ниш - за да се спре етническото прочистване в Косово.

Академик Георги Марков: 70 години мир ли? Имаше и Студена война. След това в Югославия се клаха 10 години. Там войната си беше гореща. Ами Нагорни Карабах... Няма как да се каже, че 70 години е властвал мир навсякъде. Президентът Плевнелиев просто се изхвърля, говори на едро, явно не му се чете история. Но е добре да познава най-новата история.

Защото и той ще трябва да се впише в нея. И да престане с тезата си, че има заплаха за световния мир. Тя е много изтъркана още от времето на Студената война. Тогава се водеха и локални войни и непрекъснато някой заплашваше световния мир.

 


Стопанинът на

Стопанинът на "Дондуков" 2 не блести със задълбочени познания по европейската история

Проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев

Акад. Георги Марков

Акад. Георги Марков