nabore.bg

Докторе, защо?

Така им се пада! Престъпниците боледуват повече

На джебчиите най-често им се парализират ръцете, наркодилърите – с разширени вени, а убийците се гърчат в кански болки

 

Множество прочути медицински и научноизследователски центрове при изучаването на различни групи пациенти са достигнали до становището, че има пряка и непосредствена връзка между престъпните занятия и хроничните заболявания на криминалните престъпници. През последните години началото на подобни изследвания е сложено и у нас.

В Русия например провежданите по специална методика беседи на лекари със затворници от различни затвори довели до много интересни научни изводи. Например невритите, стигащи до частична или пълна парализа на ръцете, се оказали специфично заболяване на джебчиите и въобще на крадците. Повечето крадци по къщите се оплакват от постоянни схващания на ръцете, нечувствителност и слабост на китките. Как да не си спомни човек древната клетва за такива хора:

 

“Да ти изсъхнат ръцете!”

 

Оказва се, че клетвата наистина ги стига, образно казано. Всъщност механизма на развитие на заболяването е прост - съвестта, дори когато е потисната старателно, продължава да мъчи човека, и този вътрешен дисонанс, дори когато не се осъзнава от самия човек, доста бързо съсипва здравето му. При това на първо място са поразени именно тези органи и телесни части, които най-активно участват в престъпните действия. Естествено при крадците това са преди всичко ръцете.

Престъпниците, както е известно, живеят с постоянно чувство за опасност. А страхът, както е установено, преди всичко разрушава бъбреците. При опасност надбъбречната жлеза изхвърля в кръвта голямо количество адреналин и норадреналин - т. нар. хормони на страха. Те бързо се разпадат на отровни вещества, от които организмът се освобождава през бъбреците. Разбира се, това ги уврежда - възникват нефрити, пиелонефрити и дори туберкулоза на бъбреците. Освен това страхът е безспорен причинител

 

на язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника.

 

В по-ново време съставът на престъпния свят се промени - появи се търговската мафия, финансовите аферисти, наркобандите... Оказа се, че тяхното “професионално” заболяване е варикозното разширение на вените. Причина за това като че ли много далечно от занятията им заболяване е постоянния запек, предизвикан от живота им в постоянен риск и преструвки, в резултат от което се нарушава нормалното им кръвообръщение в долните крайници. Разбира се, екстремалните преживявания водят и до психични поражения, най-често до истерични неврози.

Въобще лицемерието е опасна черта. Според медиците то води до тежки нарушения в обмяната на веществата в организма - захарен диабет, поражения на щитовидната жлеза, на хипофизата и надбъбречната жлеза. Такива хора или затлъстяват неимоверно, или отслабват до състояние на дистрофия.

Като говорим за престъпниците е уместно да си спомним древното поверие за това, че убиецът взема върху си не само греховете на убития, но и неговите болести. Може и така да е, но тези, които се занимават с насилие си имат достатъчно и свои недъзи. Яростта, гневът, отмъстителността се нуждаят от захранване с адреналин. А за неговата неутрализация е необходим калций. Организмът на първо място го набавя от костните тъкани, първо от зъбите. Нали сте забелязали, че

 

на жестоките хора зъбите им се рушат и падат рано?

 

Не е чудно, че зъбните страдания са основен бич на всички затвори, и това е забелязано още преди векове. Още библейският пророк Давид през Х век пр. Хр. в един от своите псалми казва “Зъбите на грешниците съкруши Господ!”.

Още едно интересно наблюдение - онези затворници, които нанасят на жертвите си телесни повреди, в обикновения си живот често получават дребни травми - изкълчвания, счупвания, порязвания, натъртвания... От научна гледна точка и това има своето обяснение - изхвърлянето на стресови хормони се съпровожда от спазъм на съдовете на главния мозък, което рязко нарушава функциите на вестибуларния апарат и координацията на движенията, появяват се внезапни спазми на различни мускулни групи, мигрени, радикулити. Затворническите лекари свидетелстват, че убийците често се гърчат от болки, причината за които често остава неизяснена.

Една от най-масовите причини за различни заболявания е завистта - дори когато не се превръща в престъпник на тази почва човек създава чрез завистта предпоставки за различни заболявания - панкреатит, гастрит, язва, камъни в бъбреците и жлъчката, стенокардия, инфаркт... И това на фона на напълно здравословен живот! Ето и обратния пример - Уинстън Чърчил цял живот

 

прекалявал с алкохола, постоянно пушел силни пури,

 

неимоверно си падал по жените. Но въпреки всичко това благодарение на лекия си характер и неизчерпаемото си чувство за хумор живял един пределно дълъг живот.

Така че вслушайте се в себе си - ако ви безпокои хипертонията, то най-вероятно вие страдате от гордост и тщестлавие. Алчността води до тежки сърдечни недъзи като стенокардия, исхемия и инфаркт. Вечното недоволство от живота води до мигрена... Множеството връзки между вътрешния свят на човека и неговите болести са били забелязани още в древността и сега вече са обект на съвременната наука. Така че не бъдете завистливи, станете по-смирени и великодушни, не се поддавайте на отрицателните емоции, не тровете своя живот и този на околните, и ще бъдете здрави!

 

Снежана БОЖИДАРОВА, психолог