nabore.bg

България

„Преса”: Възрастта за пенсия ще скочи с 4 до 6 месеца

От догодина възрастта за пенсия най-вероятно ще бъде увеличена с 4 или 6 месеца, съобщи в. "Преса", позовавайки се на социални експерти. Националният статистически институт оповести, че продължителността на живот в България е нараснала с половин година за периода 2011-2013 година. Тя вече е средно 74,5 години.

През 2014 г. увеличаването на възрастта за пенсиониране беше замразено за една година с идеята през това време да се изработи автоматичен механизъм за повишаването й именно според покачването на продължителността на живота.

Цялостната визия трябва да е готова до септември, включително стъпките на покачването - наведнъж или поетапно. Ако обаче не се постигне консенсус, от 1 януари 2015 г. ще се пристъпи отново към заложената в сега действащия кодекс за социално осигуряване стъпка. а именно вдигане на годините с 4 месеца.

В момента жените излизат в заслужен отдих на 60 години и 8 месеца с 34 години и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 8 месеца и стаж от 37 години и 8 месеца.

Неофициално властта наложи "забрана" на обсъжданията по готвените промени до евроизборите на 25 май. След тази дата обаче се очаква свикване на Консултативния съвет по пенсионната реформа.

 

Наборе.бг